1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Naapuripartio

Itä-Suomen poliisi: Soldiers of Odin hiipunut – "Pahat miehet eivät tulleetkaan"

Poliisin mukaan katupartioilta jäi puuttumaan laaja tuki.

Kuva: Yle / Facebook

Soldiers of Odin -katupartioryhmän toiminta on poliisin mukaan Itä-Suomessa pitkälti hiipunut. Vielä syksyllä ja keväällä partiointi Joensuussa, Savonlinnassa ja Mikkelissäkin oli suhteellisen vilkasta, mutta nyt ryhmän tunnuksilla varustetuista takeista on lähinnä yksittäisiä havaintoja.

– Ei ole ollut mitään sellaista mikä olisi toiminut moottorina heidän toiminnalleen. Se mustamaalaus, että naiset ja lapset varokaa, pahat miehet tulivat, ei pitänytkään paikkaansa, sanoo ylikomisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Vuoden 2015 lopulla alkanut katupartiotoiminta oli poliisin mukaan vilkkainta Joensuussa ja ainakin Savonlinnassa partioitiin suhteellisen aktiivisesti. Partiot vetivät enimmillään kymmeniä ihmisiä katuja kiertämään.

– Ei se sellaista enää ole kuin aikaisemmin. Varmaan laantumiseen on vaikuttanut myös se hyvä julkinen keskustelu, jota aiheesta käytiin. Nämä porukat eivät saaneet missään vaiheessa laajaa hyväksyntää, Kostamo sanoo.

Viime viikkoina keskustelussa olleilla Suomen Vastarintaliikkeen tapaisilla väkivaltaisilla äärijärjestöillä ei Itä-Suomen poliisin toimialueella juurikaan ole toimintaa. Ideologisista syistä väkivaltaan ja laittomuuksiin valmiita toimijoita on, mutta kyseessä ovat lähinnä yksittäiset henkilöt.

– En tunnista, että mitään varsinaisia porukoita täällä toimisi, Kostamo sanoo.