Uusi ilkivaltavakuutus helpottaa maksuhäiriöisen asunnonsaantia – vuokrauspilotti käynnistyy pian

Huoneistoturvavakuutusta pilotoidaan noin 2 000 tukiasunnossa loppusyksystä alkaen.

kodittomuus
Avainnippu vuokrasopimuksen päällä.
Huoneistoturvavakuutuksella helpotetaan luottotietonsa menettäneiden kansalaisten mahdollisuuksia saada vuokra-asunto.Kaisu Jansson / Yle

Vuokranantajien halukkuutta vuokrata asuntonsa maksuhäiriöiselle lisätään uudella ilkivaltavakuutuksella, jota pilotoidaan 2 000 tukiasunnossa loppusyksystä alkaen. Ilkivaltavakuutuksella eli virallisesti huoneistoturvavakuutuksella helpotetaan luottotietonsa menettäneiden kansalaisten mahdollisuuksia saada vuokra-asunto.

Ilkivaltavakuutus on kehitetty paikkaamaan vuokralaiselta yleensä edellytettyä kotivakuutusta, koska sen antama turva on osoittautunut käytännössä hyvin ohueksi, todetaan ympäristöministeriön Riskivakuutus-hankkeen tuoreessa loppuraportissa. Raportin mukaan tahallisesti aiheutettuja vahinkoja ei mikään nykyvakuutus korvaa, ja useinkaan korvauksia ei saada perittyä vuokralaisen varattomuuden vuoksi.

Pitkälti näiden syiden vuoksi vuokranantajien halu vuokrata asuntonsa luottotietonsa menettäneelle on osoittautunut heikoksi.

Uusi vakuutus korvaa esimerkiksi asukkaan tai asukkaan vieraiden aiheuttamat ilkivaltavahingot riippumatta siitä, onko vahingonaiheuttaja tiedossa. Se korvaa myös kolmannelle osapuolelle sattuneet vahingot, kuten esimerkiksi vesivahingot. Kolmansia osapuolia ovat tyypillisesti taloyhtiö ja naapurit. Pilotoitava vakuutus ei korvaa vuokralaisen omaisuutta.

Vuokranantaja ottaa vakuutuksen

Ilkivaltavakuutuksen ottaa vuokranantaja. Useat vuokranantajat ovat hakemassa pilottiin. Kokeilu kestää kaksi vuotta ja siinä on mukana yleishyödyllisiä vuokranantajia ja palvelutuottajia.

Asunnonetsijän maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa raportin mukaan asunnonsaantia. Jos luottotiedoissa näkyy merkintä vuokravelasta tai häädöstä, asunnon saannista voi tulla mahdotonta. Luottohäiriömerkintöjen määrä on kasvanut merkittävästi viimeisen 10 vuoden aikana. Luottohäiriömerkintä oli elokuussa 369 000 henkilöllä.

Vakuutuspilotti on osa hallituksen hyväksymää asunnottomuuden ennaltaehkäisyn toimenpideohjelmaa vuosille 2016–2019. Ohjelmassa esitetään yhteensä 20 eri toimea asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi.

– Asunnottomuuden ennaltaehkäisy on edullisempaa kuin asunnottomuuden hoitaminen, totesi maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pilottihankkeen esittelytilaisuudessa aamulla.

Lisäksi asunnottomille tai asunnottomuuden riskiryhmille osoitetaan vähintään 2 500 uutta asuntoa tai asuntopaikkaa vuoteen 2019 mennessä. Pääkaupunkiseudun osuus tästä on noin 1 700 asuntoa. Asunnottomia on eniten juuri Helsingin seudulla.

Lue myös:

Nuorten ja naisten osuus asunnottomista kasvaa – miehiä silti yhä puolet