Pirkko Saisiolle Aleksis Kiven rahaston palkinto

Monipuolinen ja omaääninen elämäntyö kirjallisuuden, teatterin ja kulttuurin parissa. Ne toivat Pirkko Saisiolle Suomalaisen kirjallisuuden seuran jakaman palkinnon.

Pirkko Saisiota kiitetään muun muassa poikkeuksellisen mittavasta elämäntyöstä. Kuva: Yle

Pirkko Saisio (s. 1949) sai Suomalaisen kirjallisuuden seuran Aleksis Kiven rahaston palkinnon. Se on suuruudeltaan 15 000 euroa.

Saisiota kiitetään muun muassa siitä, että hän on vaikuttanut ratkaisevasti siihen kulttuuriseen ilmapiiriin, jossa me elämme. Saisio on luonut ansiosta arvostetun tuotannon ja tehnyt poikkeuksellisen mittavan elämäntyön, palkintoperusteluissa todetaan.

Saision omaleimainen tuotanto alkoi jo esikoisteoksen myötä. Elämänmeno (1975) oli sodanjälkeisen Suomen kasvutarina, joka antoi äänen työläisäidille ja tämän tyttärelle sekä kuvasi sukupolvien välistä kuilua.

Faktan ja fiktion rajat häilyivät Saision omaelämäkerrallisessa trilogiassa, johon kuuluvat teokset Pienin yhteinen jaettava (1998), Vastavalo (2000) ja _Punainen erokirja _(2003). Niissä Saisio yhdistää omaelämäkertaa ja kulttuurihistoriaa uutta luovalla tavalla.

Myös teatteriura on merkittävä

Saisio tunnetaan myös merkittävästä panoksestaan suomalaiselle teatterille. Hän on tehnyt näytelmiä, elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia, librettoja, laulujen sanoituksia sekä musikaaleja.

Viime vuosina teatterissa on nähty muun muassa musiikkinäytelmä Homo (2011) sekä oligarkkinen ooppera_ Slava! Kunnia _(2015). Betoniyö-elokuva (2013) puolestaan perustuu Saision samannimiseen romaaniin vuodelta 1981. Elokuvan ohjasi Saision elämänkumppani Pirjo Honkasalo.

Saisio on kirjoittanut myös salanimillä Jukka Larsson sekä Eva Wein ja paljastanut muun muassa kirjallisuuden ja sen instituutioiden sukupuolittuneisuutta. 

Saisio on aiemmin saanut J. H. Erkon palkinnon 1975, Valtion kirjallisuuspalkinnon 1985, Suomi-palkinnon 2002, Finlandia-palkinnon 2003 ja Varjo-Finlandian 2003.

Aleksis Kiven rahastosta on jaettu palkintoja ansioituneille suomalaisille kirjailijoille vuodesta 1936.