1. yle.fi
  2. Uutiset

Liettuan oppositio päihitti hallituksen vaalien ykköskierroksella

Kansa näpäytti sosiaalidemokraatteja heikon palkkatason ja palkkojen epätasa-arvon vuoksi, sanoo liettualainen politologi.

Liettua
Nuoripari  lapsineen kouluun perustetussa vaalihuoneistossa. Lapsi pudottaa äänestyslippua läinäkyvään uurnaan.
Äänestäjiä vaalihuoneistossa Vilnassa. Valda Kalinina / EP

Liettuan oppositio on parlamenttivaalien ensimmäisen äänestyskierroksen alustavien tulosten mukaan päihittämässä sosiaalidemokraattien johtaman hallituksen.

Kun äänistä oli laskettu 90 prosentissa vaalihuoneistoista, keskustalainen maatyöläisten ja vihreiden liitto LPGU oli saanut äänistä 22,3 prosenttia. Nykyisessä parlamentissa puolueella ei ole lainkaan edustajia.

Konservatiivisella kotimaan liitolle eli kristillisdemokraateille on tulossa näillä näkymin 20,6 prosentin ääniosuus. Sosiaalidemokraatit joutuvat tyytymään 14,7 prosenttiin, mikä asettaa pääministeri Algirdas Butkevičiusin tukalaan tilanteeseen ennen ratkaisevaa toista äänestyskierrosta. Se järjestetään kahden viikon päästä.

Parlamentin 141 paikasta 70 täytetään suhteellisen vaalitavan perusteella ja 71 niin, että kustakin vaalipiiristä valitaan vain eniten ääniä saanut edustaja. LPGU on tässä vaiheessa varmistanut 19 paikkaa, kotimaan liitto 17 ja sosiaalidemokraatit 13.

Entinen poliisipäällikkö on suosikki

Liettualaisen politiikan ja kansainvälisten suhteiden tutkimuslaitoksen johtaja Ramūnas Vilpišauskas pitää ensimmäisen kierroksen tulosta kansalaisten protestina vasemmistohallituksen työlaeille, jotka helpottavat työntekijöiden irtisanomista.

Parlamenttiin näyttää nousevan kolme muutakin puoluetta, mikä tietää hankalia hallitusneuvotteluja. Poliittinen tilanne Liettuassa on kaikkiaan herkkä etenkin epätasaisen tulonjaon ja suuren maastamuuton takia.

Tarkkailijat ovat ennustaneet uudeksi pääministeripuolueeksi LPGU:ta. Sen johtaja on poliisivoimien korruption kitkemisestä kehuttu entinen poliisipäällikkö Saulius Skvernelis. Hän vaihtoi univormun poliitikon pukuun vain kaksi vuotta sitten.

– Voimme luullaksemme neuvotella sekä konservatiivien että sosiaalidemokraattien kanssa. Mutta vastahan tässä ollaan puolitiessä, Skvarnelis kommentoi ensimmäisen kierroksen jälkeen.

Keskusvaalilautakunnan mukaan vain puolet 2,5 miljoonasta oikeutetuista äänesti ykköskierroksella.

Yli kolmannesmiljoona muuttanut muualle

Liettuasta tuli EU:n jäsen vuonna 2004. Maasta on muuttanut yli kolmannesmiljoona ihmistä töihin muualle. Puolet heistä työskentelee Britanniassa, jossa heidän asemaansa hämmentää EU-erosta päättänyt kansanäänestystulos.

Liettua on toipunut vuosien 2008–2009 globaalista kriisistä, ja hallituksen kasvuarvio tälle vuodelle on 2,5 prosenttia. Vasemmistohallitus on nostanut minimipalkkoja yli puolella, mutta liettualaisille keskimäärin käteen jäävä tulo on silti EU:n matalimpia. Tulo myös jakautuu epätasapuolisesti.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi