Radioateljeen Harri Huhtamäki palkittiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla

Radioateljeen vuonna 1979 perustanut Harri Huhtamäki on suomalaisen radiofeaturen kehittäjä ja uranuurtaja. Huhtamäki on tuottanut yli 800 pitkää radiofeaturea.

kulttuuri
Harri Huhtamäki.
Harri Huhtamäki.Seppo Sarkkinen / Yle

Teatteriohjaaja, radiotuottaja ja Radioateljeen perustaja Harri Huhtamäki on palkittu uraauurtavasta elämäntyöstään dokumentaarisen radiotaiteen parissa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Huhtamäelle tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon hänen työstään radiodokumenttien, -featureiden sekä ääniteosten kehittäjänä ja tuottajana.

Huhtamäki aloitti radiodokumenttien ja -featureiden tekemisen vuonna 1979, jolloin lajityypit olivat vielä vieraita Ylessä. Huhtamäki nousi suomalaisen radiofeaturen uranuurtajaksi perustamassaan Radioateljeessa, jossa hän on tuottamisen lisäksi kouluttanut systemaattisesti uusia tekijöitä alalle.

Radioateljeen ohjelmat ovat voittaneet lukuisia palkintoja niin kotimaassa kuin ulkomailla. Edellinen kansainvälinen meriitti on vuodelta 2011, jolloin Huhtamäen käsikirjoittama ja ohjaama radiodokumentti Hänen täytyy olla erilainen – Balladi Hallin Jannesta voitti Prix Italia -palkinnon.

Radioateljeen ohjelmia on lähetetty yli 30 maassa.

Yli 800 pitkää radiofeaturea tuottaneen ja niistä yli 200 ohjanneen Huhtamäen ohjelmissa tieto yhdistyy akustiseen kokemukseen. Huhtamäki lähestyy tiedonvälitystä taiteellisesta näkökulmasta, mikä luo monipuolista äänitaidetta.

– Huhtamäki on haastanut käsitykset siitä, mitä kuunnelma, dokumentti, äänitaideteos tai tietoa välittävä radio-ohjelma voi olla, ja omalla esimerkillään luonut uutta ajattelua suomalaiseen radiotuotantoon ja tiedonvälitykseen vuosikymmenien ajan, palkintoperusteluissa kirjoitetaan.

Radioateljeen ohjelmia lähetetään Yle Radio 1:ssä perjantaisin kello 22.05–23.05. Ohjelmia voi kuunnella myös Areenassa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakaa vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä tieteen, taiteen ja teknologian alalla. Huhtamäen elämäntyöpalkinnon lisäksi tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja myönnettiin tänä vuonna seitsemälle ihmiselle.

Elämäntyöpalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot ovat 15 000 euroa.