Kuusikymppinen isoäiti vaihtoi kalastuksen pokettamiseen: Senioripelaajan sparraajina uteliaita polkupyöräpoikia

Digipeleistä olisi ikääntyvällekin monenlaista hyötyä: ne haastavat ajattelemaan ja pistävät liikkumaan. Silti vain joka kolmas ikäihminen on kokeillut digipelaamista.

Pokémon Go
Ritva Ojanperä-Peurala
Ritva Ojanperä-Peurala on iloisesti koukussa pokemonien jahtaamiseen.Ville Välimäki / Yle

60-vuotias Ritva Ojanperä-Peurala Hämeenlinnan Lammilta pelaa suosittua Pokemon Go -peliä joka päivä. Käsilaukussaan hänellä on tabletti Pokemonien sijaintien tarkistusta varten. Ilman varavirtalähdettä jahdissa ei pitkälle pötki.

Ritva pelaa lähinnä miehensä kanssa. Lauantairetket lähikaupunkeihin ovat yhteistä aikaa pariskunnalle.

– Meillä on joka viikko vähintään se yksi yhteinen keikka. Ennen ollaan kalastettu, mutta tänä kesänä ollaan oltu vähän laiskoja. On lähdetty pokettamaan, se on niin helppoa.

Heinäkuun jälkeen Ritva on kulkenut yli sata kilometriä pokehahmojen vuoksi. Hän kertookin, että liikunnan määrä on lisääntynyt huomattavasti. Hän on aiemmin pelannut Facebookissa pelejä, joten digitaalinen maailma on tuttu. Mikä pelissä sitten vie mukanaan?

– Mä olen varmaan helposti koukkuuntuva ihminen.

Pelit haltuun: aloita pasianssilla

Digitaalisten pelien pelaaminen on pikku hiljaa yleistymässä ikääntyvien ikäryhmässä. Silti 60–70-vuotiaista näytön tuijottelu on tuttua edelleen vain kolmannekselle.

Vaikka vain harva ikääntyvä on tottunut digipelien pelaaja, olisi pelaamisesta monenlaista hyötyä ikäihmiselle. Jotkin pelit kehittävät kognitiivisia taitoja, ja pitävät myös yllä tietoteknisiä valmiuksia, sanoo ikäihmisten pelaamista tutkinut filosofian maisteri Olli-Poika Parviainen.

Monet sanovat esimerkiksi harrastavansa kotitöitä, mutta pelaamista pidetään ajanvietteenä. Siihen suhtaudutaan edelleen varauksella.

Olli-Poika Parviainen

– Sitten on sosiaaliset hyödyt: se, että on yhteistä tekemistä. Ja toisaalta ihan puhdas hauskanpito, joka edistää kaikilla ikäryhmillä hyvää elämää.

Oma mummo kannattaa totuttaa tietotekniikkaan ja pelaamisen saloihin jo ennalta tuttujen harrastusten kautta. Monelle esimerkiksi pasianssi on tuttu korttipeli, joten sen siirtäminen digitaaliseen maailmaan on helpompaa. Näin kynnys kokeilla täysin digitaalista peliä madaltuu.

– Pelaamiseen liittyy edelleen ennakkokäsityksiä ja tabuja. Pelaamista saatetaan pitää alempiarvoisena tekemisenä. Monet sanovat esimerkiksi harrastavansa kotitöitä, mutta pelaamista pidetään ajanvietteenä. Siihen suhtaudutaan edelleen varauksella.

Parviaisen tekemien haastattelujen perusteella ikääntyvät, yli 60-vuotiaat, toivovat markkinoille enemmän pelisisältöjä, jotka vastaavat enemmän heidän mielenkiinnon kohteitaan. Esimerkiksi historiaan liittyvät sisällöt saattaisivat Parviaisen mukaan lyödä läpi ikääntyvien keskuudessa.

– Peliteollisuus ei ole näihin vielä napannut kiinni. Väestö vanhenee kovaa vauhtia ja kun puhutaan peliteollisuuden myyntinäkymistä, niin kannattaisi huomioida myös vanhempia ikäluokkia.

Muut seniorikouluttajat löytyvät Facebookista

Itsensä ikäisiä Pokemon-kavereita Ritvalla ei ole – paitsi Facebookissa. Pokemon Go seniorit -ryhmässä on melkein 2 000 jäsentä, ja Ritvan mukaan samanikäisiä harrastajia on myös löytynyt.

Ritvan Pokemoneja.
Ritvan suosikkihahmo on Jynx, jonka hän on itse nimennyt Tuksuksi Pokedexiinsä.Ville Välimäki / Yle

– Uskon, että kaikki eivät uskalla sanoa, että pelaavat. Tottahan sitä pitää salata, kun se on noloa tämänikäisellä mennä polkupyöräpoikien perässä hakemassa Pokemonia jostakin nurkan takaa.

– Polkupyöräpojat ovat ihania! Ne sanovat, missä Pokemonit ovat. Jos heiltä kysyy jotain, niin he neuvovat ja ovat kiinnostuneita, mistä olen saanut Pokemonini. He ovat uteliaita, eivätkä ennakkoluuloisia sen suhteen, että toi mummo on täällä.

Sekä Ritva että pelitutkimukseen perehtynyt Parviainen suosittelevat kokeilemaan pelejä ennakkoluulottomasti. Ritva ei kuitenkaan aio käännyttää ystäviään tietotekniikan pariin väen vängällä.

– Toiset pelkäävät. Jos joku haluaa viedä pankkilaskunsa pankkiin, niin saa viedä.

– Suosittelen kuitenkin kokeilemaan. Saisin mäkin sitten seuraa, jos joku mun ikäiseni alkaisi pelaamaan!