Harmaat pilvet roikkuvat Suomen viidenneksi suurimman kaupungin yllä – henkilöstön määrää ehkä karsitaan

Kymmenen vuotta Oulun kaupunkia johtanut ja eläkkeelle siirtyvä Matti Pennanen esitteli maanantaina viimeisen budjettinsa, eikä siihen ei ole kirjattu kauniita lukuja. Kaupungin valopilkkuna loistaa kansainvälistyminen.

talous
Kaupunginjohtaja Matti Pennanen selosti talousarvioesitystään Oulun kaupungintalon valtuustosalissa.
Kaupunginjohtaja Matti Pennanen julkisti maanantaina talousarvioesityksensä Oulun kaupungintalon valtuustosalissa.Paulus Markkula / Yle

EU:n talousvaikeudet eivät ole poistuneet ja ne heijastuvat voimakkaasti myös Suomeen, kaupunginjohtaja Matti Pennanen toteaa Oulun kaupungin ensi vuoden talousarvion ensimmäisessä kappaleessa.

Epävarmuuksia riittää seuravillakin sivuilla, sillä maakuntauudistus mullistaa kuntien tehtävät, talouden ja rakenteet. Esimerkiksi Oulun kaupungin talous supistuu 1,25 miljardista alle puoleen ja uudistusta ohjaavat lainsäädäntöesitykset sisältävät tulevaisuuden kuntien kannalta merkittäviä taloudellisia ja toiminnallisia riskejä, Pennanen toteaa.

Yt-pöytään ensi vuonna?

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys on rakennettu verotuksen osalta nykytasoon lukuun ottamatta vakituisen asumisen ja yleistä kiinteistöveroa, jotka nousevat. Verotulot eivät silti kasva, kaupunginjohtaja toteaa ja lisää, että esimerkiksi vesi- ja jätemaksuja ei koroteta.

Kaupunginjohtaja näkee edelleen haasteena korkean nuoriso-, rakenne- ja pitkäaikaistyöttömyyden.

Tulevaisuudessa myös palveluverkko ja -rakenteet vaativat muun muassa toiminnallisia muutoksia. Ne koskettavat kaikkia kaupungin työntekijöitä ja edellyttävät Pennasen mukaan myös henkilöstömäärän arviointia. Aiemmat keinot, kuten eläköitymisen hyödyntäminen, eivät enää riitä. Vuoden 2017 aikana on tarpeen käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

Oululla on asennetta

Pennasen esitys ei kuitenkaan ole pelkällä harmaalla värjätty. Oulun Hyvinvointipalveluiden rakennemuutos eli hyvinvointikeskusmalli on alkanut tuottamaan Matti Pennasen mukaan tulosta, muun muassa palvelut on pystytty turvaamaan ja menojen kasvu on saatu lasketuksi ensimmäistä kertaa noin kahden prosentin tasoon.

Matti Pennanen hehkuttaa katsauksessaan myös, että Oulussa on onnistuttu voittamaan ICT-alan rakennemuutos, sillä kaupunkiin on syntynyt tuhansia uusia työpaikkoja sekä uusia kotimaisia ja kansainvälisiä yrityksiä.

Kansainvälisyys on ollut Pennasen mukaan elinehto Oululle. Katsauksensa lopuksi hän muistuttaa, että 411 vuotta vanha kaupunki on aina pystynyt löytämään asenteen, joka on vienyt Oulun kansallisesti ja kansainvälisesti eteenpäin menestykseen.

Budjettiesityksen lähetekeskustelu alkaa kaupunginvaltuustossa perjantaina 14.10. Kaupunginvaltuutetut voivat tehdä muutosesityksiä 19. lokakuuta asti. Valtuustossa budjetin lopullinen käsittely on 12. joulukuuta.

Kymmenen vuotta Oulun kaupunginjohtajana ollut Matti Pennanen jää eläkkeelle ensi keväänä. Uuden kaupunginjohtajan haku alkoi budjetin esittelypäivänä maanantaina.