Viron presidentti Ilves piti jäähyväispuheen, Kaljulaid vannoo virkavalansa iltapäivällä

Toomas Hendrik ilves kiitti tuesta ja vihjaisi, ettei hän aio poistua politiikan näyttämöltä, vaikka presidentinlinnasta muuttaakin.

Ulkomaat
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Valda Kalnina / EPA

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves on virassaan viimeistä päivää. Iltapäivällä kello 15 virkavalansa vannoo hänen seuraajansa Kersti Kaljulaid.

Ilves piti jäähyväispuheensa sunnuntai-iltana yleisradioyhtiö ERR:n (siirryt toiseen palveluun) televisiokanavalla. Hän sanoi jättävänsä tehtävänsä rauhallisin mielin.

– Kymmenen vuotta presidenttinä on todistanut sen, mihin uskoin jo lapsena: Viron kansa on ahkera, viisas ja sisukas. Meillä on valpas mieli ja usko itseemme ja omaan maahamme.

Hän sanoi tavanneensa eri puolilla maata paljon ihmisiä, jolla on rohkeutta suuriin ajatuksiin ja kauaksi ulottuviin unelmiin. Hän kiitti heiltä saamastaan luottamuksesta ja voimasta.

Ilves varoitti populismista

Ilves sanoi olevansa rauhallinen myös Viron turvallisuuden suhteen, vaikka kymmenen viime vuotta ovatkin murentaneet Euroopan turvallisuuskuvaa.

Hänen mukaansa Viro tarvitsee entistä enemmän puhumisen ja kuuntelemisen taitoa. Päättäjiltä hän vaati järkeenkäypiä perusteluja päätöksilleen.

Hän myös kehotti huolehtimaan ja tukemaan niitä, joille elämä on vaikeaa. Solvauksista, matalamielisiyydestä ja populismista hän varoitti.

Hän toivoi myös kaikkien tukea uudelle presidentille, hänen perheelleen ja läheisilleen. Hän sanoi olevansa varma, että Kersti Kaljulaidista tulee hyvä presidentti.

"Eläköön Viro!"

– Monet ovat kysyneet, mitä minä alan tehdä. Jatkan sitä mitä olen aina pitänyt Virolle tärkeänä: toimintaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan, nykypäivän e-valtion ja kyberturvallisuuden parissa. Miten sitä teen, se selviää pian.

Lopuksi Ilves kiitti kaikkia, jotka ovat olleet suoraan tai epäsuorasti hänelle tukena presidenttivuosien aikana. Vaikka presidentti kantaa vastuunsa yksin, monien ihmisten ajatukset, teot, unelmat ja jopa murheet ovat olleet inspiraatioksi ja innoitukseksi, Ilves sanoi.

– Kiitän, hyvä Viron kansa, että olen saanut palvella teitä presidenttinä. Se on ollut minulle kaikkein suurin kunnia. Eläköön Viro!