1. yle.fi
  2. Uutiset

Mies yritti lahjoittaa 1000 ilmaista korkinavaajaa maitotölkkien kanssa painiville vanhuksille – yksikään ei mennyt perille

Yrittäjä kehitti maitokorkinavaajan vanhuksille, joilla on vaikeuksia avata maitotölkkejä. Ilmaisen erän toimittamisesta Kouvolan kaupungille syntyi sellainen soppa, että kaikki vanhukset jäivät lopulta ilman avaajia.

terveys
nainen avaa maitokorkkia korkinavaajalla
Satu Krautsuk / Yle

Mika Liedes luki pari vuotta sitten Ylen jutun Lauri Salmarista, jolla oli muiden ikääntyvien tapaan vaikeuksia saada maitotölkin kierrekorkki auki.

– Sain jutun ilmestymisen jälkeen myös useita yhteydenottoja, että miksei maitokorkille ole keksitty omaa avaajaa, Kokkolassa erilaisia arjen apuvälineitä valmistavan Priotecin toimitusjohtajana toimiva Liedes kertoo.

Markkinoilla on jo erilaisia kierrekorkkien avaamista helpottavia vimpaimia, mutta Liedes alkoi kehitellä ideaa nimenomaan maitokorkeille tarkoitetusta avaajasta yhdessä tutun muotoilijan kanssa. Maitotölkin muoto toi suunnitteluun haasteita. Korkki on tetran sivussa 45 asteen kulmassa.

– Muoto saneli, ettei siihen mahdu pyöreä avaaja. Lisäksi halusimme, että samaa avaajaa voisi käyttää erikokoisten kierrekorkkien avaamiseen myös muissa pahvisissa juomapakkauksissa. Kierrekorkkimalleja on kymmeniä.

Lapsilla, vanhuksilla ja reumapotilailla teetettyjen koetestien jälkeen syntyi pullonavaajan näköinen pieni laite, jonka sisäpuolella on säädettävä hammastus erilaisten korkkien avaamista varten.

Se oli kaupungin puolelta hankalaa.

Mika Liedes

Aikatauluongelmia

Liedes otti yhteyttä Kouvolaan, koska kaupungin kotihoito kertoi Ylen aiemmassa jutussa joutuvansa avaamaan maitotölkit valmiiksi kaikille säännöllisille asiakkailleen. Näitä asiakkaita oli noin tuhat. Liedes halusi luovuttaa Kouvolan kaupungin kotihoidolle korkinavaajia, jotta vanhukset voisivat avata maitotölkkinsä omin käsin.

– Ajatus oli, että olisimme luovuttaneet tuhat ensimmäistä avaajaa vanhuksille ilmaiseksi. Se oli kuitenkin kaupungin puolelta hankalaa. Ajattelin sitten, että ei väkisin.

Kouvolan kaupungilta kerrotaan, ettei se ole kieltäytynyt ottamasta korkinavaajia vastaan. Sen mukaan aikataulut yrittäjän kanssa vain eivät osuneet yksiin.

– Yrittäjä halusi järjestää tilaisuuden, jossa olisi luovuttanut apuvälineet. Yrittäjän ehdottama ajankohta taas ei käynyt kaupungin hyvinvointiasemalle. Pyysimme yrittäjää ehdottamaan uutta ajankohtaa, mutta hän ei ole enää ottanut yhteyttä, sanoo Kouvolan kotihoidon palvelupäällikkö Riitta-Liisa Mynttinen.

Yrittäjä halusi järjestää tilaisuuden, jossa olisi luovuttanut apuvälineet.

Riitta-Liisa Mynttinen

Postitoimitus ei sopinut

Mika Liedes kertoo keskustelleensa viimeisen vuoden kuluessa useiden Kouvolan kaupungin edustajien kanssa – myös sen jälkeen, kun hänen ehdottamansa ajankohta ei kaupungille sopinut. Viimeisimmän torppauksen jälkeen Liedes väsyi yrittämään.

– Toki ajattelimme, että tempaus voisi auttaa tuotteen markkinoinnissa. Mutta olisimme myös todella halunneet auttaa ja jeesata näitä vanhuksia. Asia ei tuntunut etenevän mitään kautta. Emme me ala inumaan ja kinumaan, jos kaupunki ei ilmaisia tuotteita halua.

Riitta-Liisa Mynttisen mukaan yrittäjä ei halunnut toimittaa avaajia esimerkiksi postissa, mikä taas olisi sopinut kaupungille mainiosti.

– Yleensä ottaen olemme suhtautuneet uusiin innovaatioihin suopeasti. Otamme kiitollisuudella vastaan, jos ikäihmisille tarjotaan apuvälineitä. Osalle vanhuksista näistä avaajista olisi varmasti hyötyä.

Emme me ala inumaan ja kinumaan, jos kaupunki ei ilmaisia tuotteita halua.

Mika Liedes

Kiistelty korkki

Maitokorkit ilmestyivät maitotölkkeihin keväällä 2014. Niistä on tullut Valiolle sekä kiittävää että negatiivista palautetta. Etenkin alkuvaiheessa korkki aiheutti keskustelua.

– On niitä, joiden mukaan korkki on hankala. Toiset taas kiittelevät, että korkki on tosi kätevä. Osa kokee ikäväksi myös sen, että joutuu repimään vanhanmallisia pahvipakkauksia auki, sanoo kategoriapäällikkö Mira Appelqvist Valiolta.

Maitokorkki on kehitetty yhdessä Ruotsin reumaliiton kanssa. Appelqvistin mukaan jo suunnitteluvaiheessa tiedostettiin, että huonokätisillä voi olla vaikeuksia tölkin kanssa.

– Olemme pyrkineet tekemään korkit niin, että myös heikommat käsivoimat omaavat kuluttajat saavat ne auki. Heillä on tosin varmasti ollut ongelmia myös pahvisen avausmekanismin kanssa.

Korkkia ei kuitenkaan voi jättää liian löysäksi, koska muuten maidon säilyvyys voi kärsiä.

– Tärkeintä on suojella tuotetta.

Minulla on tässä pöydällä parikin korkinavaajaa.

Mira Appelqvist

Korkinavaajat tuttuja Valiolle

Erilaiset korkinavaajat ovat käyneet myös Appelqvistille tutuiksi, joskaan maitotölkkeihin erikoistuneesta avaajasta hän ei ole aiemmin kuullut.

– Minulla on tässä pöydällä parikin korkinavaajaa. Oletan, että niillä pystyy avaamaan kaikenlaisia kierrekorkkeja. Vesipullot ja limupullot ovat maitokorkkeja paljon tiukempia.

Priotec on valmistanut nyt 10 000 maitokorkinavaajaa. Laajempaan levitykseen kuntien hoivapalveluihin ja suurille kauppaketjuille käyttöön ne on määrä saada jouluun mennessä.

Lue seuraavaksi