1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paleontologia

Brasilian suurin dinosaurus löytyi kaapista

Iso pää, valtava ruumis ja pitkä häntä – sellainen oli otus, jonka selkänikamat odottivat tutkijoita kaapin uumenissa kuusi vuosikymmentä.

paleontologia
Kaksi tyttöä katselee ällistyneenä valtavaa luurankoa.
Brasiliasta löytynyt dinosaurus oli titanosaurusten sukua. Sen suurin tunnettu edustaja on näytteillä New Yorkin luonnonhistoriallisessa museossa. Justin Lane / EPA

Brasilialaistutkijat ovat löytäneet maansa suurimman tunnetun dinosauruksen – toistamiseen. Jättiläisotuksen selkärangan kivettyneet kappaleet löytyivät Rio de Janeiron luonnonhistoriallisen museon varastokaapista, jossa ne olivat olleet yli 60 vuotta.

_Austroposeidon magnificus _-nimen saanut dinosaurus oli 25-metrinen pitkäkaulainen kasvinsyöjä, joka pystyi pistelemään vauhdikkaasti poskeensa kokonaisen metsän.

Eläin kuului titanosauruksiin, jollaisen Gobin autiomaasta löytynyt jalanjälki oli viime viikon dinosaurusuutinen. Titanosauruksia eli alueella, joka nykyisin on Etelä-Amerikkaa, Afrikkaa, Australiaa ja Antarktista.

Mikroaaltouunin kokoiset selkänikamat

Austroposeidon magnificusin fossiilit löysi alkujaan brasilialainen paleontologi Llwellyn Ivor Price vuonna 1953. Hän ei sysännyt selkänikamia varastoon mielenkiinnon puutteesta, vaan siksi, ettei tutkijoilla sillä hetkellä ollut mahdollisuuksia perehtyä niihin.

Nikamat jäivät Rio de Janeiron luonnonhistoriallisen museon kaappiin kuudeksi vuosikymmeneksi. Viime viikolla ne vihdoin pantiin yleisön nähtäville.

Löytö koostuu yhdestä kokonaisesta nikamasta, jolla on kokoa mikroaaltouunin verran, sekä useiden muiden nikamien kappaleista. Tutkijat ovat niiden perusteella päätelleet, miltä pienipäinen ja pitkähäntäinen jättiläinen näytti.

Löytö esitellään portugalinkielisellä UOL-tiedesivulla (siirryt toiseen palveluun)._ Austroroposeidon magnificusin _mittasuhteet ihmiseen verrattuna ovat nähtävissä myös englanninkielisen Carnivora (siirryt toiseen palveluun)-sivuston kuvassa.

Brasilialta puuttuu yhä paleontologeja

Museonjohtaja Diógenes de Almeida Camposin mukaan nikamien pitkä lepo varastokaapissa ei johtunut niinkään unohduksesta kuin pakosta, varsinkin aluksi.

1950-luvulla Price ja hänen apulaisensa olivat alansa uranuurtajia Brasiliassa. He tajusivat, että nikamien oli täytynyt kuulua todelliselle jättiläiselle ja ne piti tutkia kunnolla. Siihen ei kuitenkaan riittänyt rahaa eikä asiantuntijoita.

Brasiliassa ei tänäkään päivänä ole kuin kymmenkunta dinosauruksiin kunnolla perehtynyttä paleontologia, ja laboratoriota alettiin hankkia vasta kahdeksan vuotta sitten, Campos kertoo.

Salaperäiset nikamat pääsivät neljä vuotta sitten Camposin oppilaan Kamila Bandeiran väitöskirjan aiheeksi, ja dinosaurus sai vihdoin muodon ja nimen. 60 vuoden odotus tosin oli vain silmänräpäys siihen verrattuna, että otus oli heittänyt henkensä jo noin 70 miljoonaa vuotta aiemmin.

Iso eläin oli  kuoltuaan valtava ateria

Kuolintapaa tutkijat eivät osaa sanoa, mutta heidän mukaansa on selvää, mitä kuoleman jälkeen tapahtui.

– Eläin oli valtava kasa lihaa. Kaikki lihansyöjät tulivat aterialle. Ensimmäiseksi ne söivät pään, sillä aivot olivat varmasti herkulliset, Campos sanoo.

Kun isot luut oli rikottu ja ydin syöty, yhä pienemmät eläimet tulivat apajille. Kun hämähäkit ja muurahaiset olivat ottaneet omansa, viimeisinä aterioivat bakteerit. Muutama nikama kuitenkin säästyi laguunin pohjassa, ja Campos uskoo, että vastaavia on Brasiliassa piilossa lisääkin.

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi