Oliko Trumpin irstailukommenttien julkitulo Bushin suvun kosto?

Kohun nostattaneella ääninauhalla Trumpin kanssa keskustelee entisen presidentin George W. Bushin serkku.

USA:n presidentinvaali
Trump seisoo etualalla, Clinton taempana. Trumpin ilme on vakava, Clinton hymyilee.
Trump joutui puolustelemaan kommenttejaan muun muassa maanantaiaamun vaaliväittelyssä Hillary Clintonia vastaan. Jim Lo Scalzo / EPA

Donald Trumpin presidentinvaalikampanjan tähän asti suurimpaan kriisiin on sekaantunut Bushin presidenttisuvun jäsen, tunnettu televisiojuontaja Billy Bush.

Billy Bush on toinen ääni The Washington Postin perjantaina julkaisemalla ääninauhalla, jossa Trump esittää irstaita kommentteja naisista. Myös Bush esitti joitakin halventavia kommentteja naisista ja vaikutti yllyttävän Trumpia, lehti kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Billy Bushin isä on entisen presidentin George H. W. Bushin veli. Tämän pojat, entinen presidentti George W. Bush ja presidentiksi niin ikään pyrkinyt Jeb Bush ovat siten Billy Bushin serkkuja.

Bushit nyreinä Trumpille

Jeb Bush oli Donald Trumpin vastaehdokas republikaanien presidenttiehdokkaaksi, ja häntä pidettiin aluksi ennakkosuosikkina (siirryt toiseen palveluun) ennen Trumpin kipuamista ykköseksi.

Vaikka Bushit ovat Trumpin tavoin republikaaneja, he eivät ole antaneet tukeaan Trumpille, ennemminkin päin vastoin.

George W. (siirryt toiseen palveluun) ja Jeb Bush eivät aio äänestää Trumpia, eivät myöskään heidän vanhempansa.

Jeb ja Barbara Bush.
Barbara Bush osallistui poikansa Jeb Bushin kampanjaan tämän pyrkiessä republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Kuva vaalitilaisuudesta Spartanburgissa Etelä-Carolinassa helmikuussa 2016.Erik S. Lesser / EPA

George Bush vanhemman on kerrottu sanoneen, (siirryt toiseen palveluun) että hän kannattaa Hillary Clintonia mieluummin kuin Trumpia. Vaimo Barbara on sanonut (siirryt toiseen palveluun), ettei ymmärrä, miten naiset voisivat äänestää Trumpia.

Jeb Bushin poika George P. Bush (siirryt toiseen palveluun) on sen sijaan kehottanut republikaaneja äänestämään Trumpia Clintonin valinnan estämiseksi.

Trump ei ole hänkään kohdellut Busheja helläkätisesti. Hän on muun muassa arvostellut George W. Bushia (siirryt toiseen palveluun) Irakin sodasta ja Yhdysvalloissa syyskuussa 2001 tehdyistä terrori-iskuista. Jeb Bushia (siirryt toiseen palveluun) Trump syytti republikaanien ehdokaskilvan aikana muun muassa saamattomaksi.

Irstailukeskustelun julkitulo onkin saanut muun muassa monet Twitter-kommentoijat arvioimaan, että Bushin suku sai nyt kostonsa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Presidenttihaaveiden kaatajako?

Trumpin naisia halventavien puheiden julkitulo on nostattanut laajan kohun, ja monet johtavat republikaanit vetivät häneltä tukensa. Arvioiden mukaan skandaali voi olla jopa niitti Trumpin presidenttihaaveille.

The Washington Post muistuttaa kuitenkin ennustamisen vaikeudesta, sillä Trumpin kannattajakunta on säilynyt tähän asti kiistasta toiseen.

Mutta, jos tämä on se seikka, joka muistetaan Trumpin presidenttipyrkimysten kaatajana, on kiinnostavaa, että Trump kävi kyseisen keskustelun George ja Jeb Bushin serkun kanssa, lehti sanoo.

Kolaus myös Billy Bushille

Billy Bushille itselleenkin videon julkaiseminen oli kolaus. Hänet hyllytettiin tehtävästään uutiskanava NBC:n Today-ohjelman juontajana, kertoo muun muassa The Business Insider -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Sekä Bush että Trump ovat pyytäneet anteeksi puheitaan, jotka oli nauhoitettu 11 vuotta sitten. Bushin oli odotettu ottavan asian esille maanantain Today-ohjelmassa.

Jimmy Carterin pojanpoikakin oli kampittamassa presidenttiehdokasta

Billy Bush ei ole ensimmäinen entisen presidentin sukulainen, joka on ollut kampittamassa presidenttiehdokasta.

Mitt Romney ja Barack Obama kättelevät.
Vuoden 2012 presidenttiehdokkaat Mitt Romney ja Barack Obama kättelevät toisen tv-väittelynsä päätteeksi.Justin Lane / EPA

Vuoden 2012 presidentinvaalikampanjan aikana entisen demokraattisen presidentin Jimmy Carterin pojanpoika James Carter IV löysi netistä (siirryt toiseen palveluun)videon, josta muodostui kolaus Barack Obaman republikaanisen vastaehdokkaan Mitt Romneyn kampanjalle.

Videolla Romney arvioi Obaman kannattajien, joiden osuus oli 47 prosenttia amerikkalaisista, äänestävän tätä vain saadakseen valtiolta avustusrahaa.