Lapua vastaan Nurmo – nuorisojoukkojen nujakointi saanut Etelä-Pohjanmaalla huolestuttavia piirteitä

Viesti kokoontumisesta leviää nopeasti sosiaalisessa mediassa ja perinteiset nuorisonujakat saavat helposti isot mittasuhteet. Näin on käynyt kahtena viikonloppuna Nurmossa.

Etelä-Pohjanmaa
Poliisin logo poliisimiehen hihassa.
Esa Huuhko / Yle

Seinäjoella viranomaiset ovat olleet ihmeissään, kun kahtena viikonloppuna nuorisojoukot ovat kokoontuneet ja ottaneet yhteen Seinäjoen Nurmossa. Liikkeellä on ollut nuorisoa ainakin naapurikunnasta Lapualta, mutta mahdollisesti myös muualta maakunnasta.

Ensimmäisenä viikonloppuna väkeä oli liikkeellä alun toista sataa, viime perjantaina poliisin arvion mukaan jopa 250. Väkeä on kokoontunut Nurmon yläasteen pihalle ja Nurmon Siwan pihalle.

– Se on selvä, että tästä pitää olla huolissaan ja kaikki on tehty sen eteen, että tällainen loppuisi, sanoo komisario Vesa Ojanperä Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Kylätappelun piirteitä

Poliisilla ei ole tarkkaa tietoa, mistä ensimmäinen nujakka sai alkunsa. Tiettävästi kuitenkin kärhämää oli lapualaisten ja nurmolaisten välillä. Toista yhteenottoa osattiin jo odottaa, koska poliisi sai siitä vihiä sosiaalisen median kautta. Myös Nurmon yläasteella saatiin vihjeitä uudesta nujakasta.

– Kun oli kuultu vihjeitä, että tällainen voisi uusiutua, päätettiin tiedottaa koteihin, että vanhemmat keskustelisivat nuorten kanssa. Että onko tällaisiin tilanteisiin järkevää mennä ollenkaan mukaan edes katsojiksi, kertoo yläasteen rehtori Teemu Tassi.

Seudulla on herännyt huoli nuorten turvallisuudesta, koska nujakointien yhteydessä on käytetty väkivaltaa. Ensimmäisessä tappelussa poliisi kirjasi kaksi pahoinpitelyepäilyä ja toisessa yhden.

Myös nuorisotyöntekijät Nurmossa ovat reagoineet tilanteeseen ja jalkautuneet nuorten pariin. Nurmon keskustan nuorisotilan iltapäivystäjä Riku Latvakoski kertoo olleensa paikalla tarkkailemassa tilannetta lauantaita vasten yöllä.

– Huomioni kiinnittyi siihen, että vaikka on puhuttu nuorisosta, niin siellä oli kyllä mukana myös useita täysi-ikäisiä. Siellä oli oman arvioni mukaan kolmekymppisiä miehiä kaljapullot käsissä, ja autoja oli enemmän kuin mopoja, kuvailee tilannetta Latvakoski.

Latvakoski kiittelee poliisin toimintaa. Latvakosken mukaan liikehdintään on syytä puuttua rivakasti. Poliisi hajotti ennen puolta yötä Nurmon yläasteella väkijoukon. Täältä nuoriso siirtyi Siwan pihalle ja poliisi seurasi perässä ja otti kiinni kolme paikallaolijaa.

Sosiaalisen median voima

– Onhan näitä eri paikkakuntien nuorten välisiä kahnauksia ollut aina, omassa nuoruudessanikin niitä oli, mutta silloin niiden luonne oli toinen, toteaa Latvakoski ja viittaa siihen, että nyt on kerrottu joidenkin nujakoitsijoiden varustautuneen tappeluun myös kättä pidemmällä. Latvakoskenkin mukaan kokoontumisissa on huolestuttavia piirteitä.

Sosiaalisen median takia joukkotappelut voivat saada nykyisin yllättävänkin isot mittasuhteet. Latvakoski toteaa, että siinä missä ennen värvättiin porukkaan muutama kaveri, saadaan nyt väkeä liikkeelle helposti satamäärin. Moni lähtee paikalle ihan vain uteliaisuuttaan.

Myös komisario Vesa Ojanperä painottaa sosiaalisen median merkitystä.

– Sosiaalisella medialla on valtava voima tällaisten ilmiöiden tapahtumisessa ja kokoontumisten järjestämisessä, toteaa Ojanperä.

Poliisi aikoo jatkaa nuorisojoukkojen tehostettua tarkkailua Nurmon-Lapuan allueella. Ojanperän mukaan tilanteen kehittymistä seurataan yhteistyössä koulun ja sosiaalipuolen kanssa. Viranomaisyhteistyöllä varmistetaan, että tämä toiminta saadaan loppumaan, painottaa Ojanperä.

– Positiivista on se, että sen jälkeen kun poliisi oli puuttunut tilanteeseen perjantaina, lauantai-ilta oli nuorison osalta rauhallinen sekä Nurmossa että Lapualla, sanoo Ojanperä.