Hyppää sisältöön

Talouden Nobel suomalaisprofessorille – "Olen onnellinen ja kiitollinen"

Suomalainen Bengt Holmström on saanut talouden Nobel-palkinnon yhdessä professori Oliver Hartin kanssa.

Bengt Holmström.
Suomalaisekonomisti Bengt Holmström on saanut talouden Nobel-palkinnon yhdessä yhdysvaltalaisen Oliver Hartin kanssa.

Yhdysvalloissa työskentelevä suomalaisprofessori Bengt Holmström ja brittisyntyinen Oliver Hart ovat saaneet Nobelin taloustieteen palkinnon.

Palkinto tuli heidän työstään sopimusteorian tutkimuksessa. Holmström on viides henkilökohtaisen Nobelin saanut suomalainen.

Yliopistonsa MIT:n Twitter-tilillä Holmström kertoo olevansa kunniasta "onnellinen ja kiitollinen".

Nobel-komitean mukaan Holmström ja Hart ovat luoneet arvokkaita teoreettisia työkaluja reaalimaailman sopimusten ja insituutioiden ymmärtämiseksi.

Helsingissä syntynyt 67-vuotias Holmström on toiminut taloustieteen professorina Massachusetts Institute of Technologyssa vuodesta 1994. Sitä ennen hän oli taloustieteen professorina Yalen yliopistossa.

Hänen tutkimustyönsä on keskittynyt työn taloustieteeseen sekä toimialan taloustieteeseen. Akateemisen työnsä lisäksi hän on toiminut useiden suomalaisten yritysten ja yhteisöjen luottamustehtävissä, esimerkiksi Nokian ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan hallituksissa.

68-vuotias Oliver Hart puolestaan toimii taloustieteen professorina Harvardin yliopistossa. Hän on syntynyt Lontoossa, mutta on nykyään Yhdysvaltain kansalainen.

Hänen tutkimuksensa keskittyy omistusrakenteen ja sopimusjärjestelyiden merkitykseen yritysten toiminnassa.

Suomen taloudellista tilannetta Holmström arvioi maaliskuussa 2016 sanomalla, että ulkopuolisen on ollut hyvin vaikeaa ymmärtää, miten vaikeaa kilpailukykysopimuksen valmistelu on ollut. Hän sanoi muun muassa, että paikallisella sopimisella ja oppisopimuskoulutuksen lisäämisellä käännettäisiin Suomen suunta.

Juha Sipilän hallituksen satojen miljoonien säästöä opetuksesta ja tutkimuksesta Holmström pitää epäluottamuslauseena ja halveksuntana yliopistoja kohtaan.

Kahdeksan miljoonaa kruunua

Talouden Nobel-palkinnon rahoittaa Ruotsin keskuspankki ja sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Suuruudeltaan se on yhteensä kahdeksan miljoonaa kruunua eli 828 000 euroa.

Viime vuonna palkinnon sai yhdysvaltalais-brittiläinen Angus Deaton köyhyyttä koskevasta tutkimuksestaan.

Talouden Nobel on kuudes tänä vuonna julkistettu Nobel-palkinto. Viime viikolla ratkesivat lääketieteen, fysiikan ja kemian nobelistit sekä Nobelin rauhanpalkinto, joka meni Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille.

Jäljellä on vielä kirjallisuuden Nobel, jonka saaja ilmoitetaan torstaina.

.
.