Länsimetro myöntää: Metro ei kulje tammikuussa – "Erittäin valitettavaa"

Länsimetro ei pysty vieläkään arvioimaan, milloin metro valmistuu. Paloturvallisuuteen liittyvät testit eivät ole onnistuneet odotetulla tavalla.

Länsimetro
Ihmisiä metroasemalla.
Ihmisiä metroasemalla.Jyrki Lyytikkä / Yle

Länsimetron aloitus viivästyy jälleen. Myöhästyminen johtuu järjestelmien testauksesta, joka vie edelleen ennakoitua pitempään aikaa.

Länsimetron piti alun perin alkaa kulkea elokuussa, mutta aikataulua lykättiin kesällä tammikuulle 2017 juuri testausten viivästymisen vuoksi.

Nyt Länsimetro-yhtiö tiedottaa, että testaukset eivät ole edelleenkään onnistuneet odotetulla tavalla eivätkä he pysty sanomaan, milloin metro on valmis otettavaksi käyttöön.

– On erittäin valitettavaa, että metron käyttöönotto on viivästynyt aikaisemmin arvioidusta, sanoo Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo.

Hänen mukaansa Länsimetro-yhtiö etsii ratkaisuja, jotta viive saataisiin mahdollisimman lyhyeksi tinkimättä metron toimivuudesta ja turvallisuudesta.

Tulipalotestit epäonnistuivat

Rakennustyöt metroasemilla ovat käytännössä valmiit, mutta yhteiskäyttökokeissa testataan järjestelmien yhteenpelaamista eri häiriötilanteissa, kuten tulipalon tai sähkövian sattuessa.

Aalto-yliopiston yhteiskäyttökokeessa vikoja löytyi tulipalotesteissä, koska laitteet eivät toimineet odotetusti. Länsimetron mukaan sähköhäiriötestit sen sijaan onnistuivat, kuten oli suunniteltu.

Aalto-yliopisto on pilottiasema, jolla yhteiskäyttökokeet täytyy saada ensimmäisenä tehtyä hyväksytysti, ennen kuin niitä voidaan alkaa tehdä muilla asemilla.

Yhteiskäyttökoe Aalto-yliopiston asemalla joudutaan uusimaan, kunhan vaadittavat korjaukset on tehty.

– Testeissä havaittiin puutteita ja vikoja, joiden korjaaminen alkoi välittömästi, kertoo Länsimetro Oy:n toimitusjohtaja Matti Kokkinen.

Tarkka aloitusaika vieläkin auki

Länsimetro ei pysty arvioimaan metron tarkkaa aloitusajankohtaa, ennen kuin yhteiskäyttötestit on saatu hyväksytysti läpi kolmella asemalla. Nyt testit ovat siis vielä kesken ensimmäiselläkin asemalla.

Testattavia järjestelmiä on yhteensä 52. Ne liittyvät muun muassa kiinteistövalvontaan, kulunvalvontaan ja palosammutukseen. Ne testataan ensin jokainen erikseen ja vasta sitten yhdessä. Yhteistestiä kutsutaan yhteiskäyttökokeeksi, josta selviää, onko aseman valmius kunnossa poikkeustilanteita varten.