SeniorSurf-päivässä tarjoiltiin tietotekniikan saloja – "Minulla oli omasta mielestä sellainen aika visainen salasanaongelma"

Mikkelissä toista kertaa järjestetty SeniorSurf-päivä veti paikalle runsaasti seniorikansalaisia tutustumaan tietotekniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin.

tietotekniikka
SeniorSurf
SeniorSurf-päivä järjetettiin nyt Mikkelissä toista kertaa.Kalle Pallonen/Yle

Mikkelin kaupunginkirjastolla oli maanantaina koolla koko joukko varttuneita kansalaisia. SeniorSurf-tapahtumassa tutustuttiin tietotekniikan saloihin.

– Tulin opettelemaan tuota tietokoneen käyttöä vähän monipuolisemmin. Olen juuri liittynyt Facebookiin ja sitä haluaisin opetella lisää, kun en osaa laittaa sinne kuvaa. Ja Skype pitäisi opetella kanssa, puntaroi Elisa Tossavainen.

SeniorSurf
Sirkka Ylönen ja Elisa Tossavainen.Kalle Pallonen/Yle

– Se on vähän hävettävääkin, kun siellä Facebookissa ei ole ikätovereita. Olen yrittänyt etsiäkin, mutta siinä piirissä missä olen, niin ei ole kuin yksi minun ikäinen. Toisaalta on kiva nähdä mitä sukulaisille kuuluu, ja kyllä minä sitä käytän, mutta haluaisin päästä johonkin ikäihmisten ryhmään. Tästä WhatsAppista olen ollut kovasti mielissäni, ja olen monena aamuna toivottanut hyvää huomenta perheenjäsenille, pohtii Sirkka Ylönen.

Valtakunnallinen SenioriSurf tapahtuma järjestettiin tänä vuonna valtakunnallisesti neljättä kertaa. Asian tiimoilta oltiin Mikkelissä nyt koolla toista kertaa.

– Viime vuonna paikalle tuli 150 senioria tietokoneiden ja tablettien kanssa, ja he toivoivat, että voisiko näiden käyttöön saada opastusta, kertoo projektipäällikkö Tarja Rantee Vanhustyön keskusliitosta.

– Tänäkin vuonna ihmiset ovat innoissaan ja kyselevät kovasti. Seniorit kaipaavat näihin asioihin opastusta, kun palvelut muuttuvat yhä enemmän digitaalisiksi.

Kalevi Lahikaiselle tietokoneen käyttö on sinänsä tuttua, ja mies tulikin paikalle täsmäkysymyksen kanssa.

SeniorSurf
Kalevi Lahikainen tuli paikalle visaisen salasanapulman kanssaKalle Pallonen/Yle

– Minulla oli omasta mielestä sellainen aika visainen salasanaongelma. Sitä vaan ei voinut täällä nyt ratkaista, siihen olisi tarvinnut olla vähän viisaampia ihmisiä, toteaa Kalevi Lahikainen.

– En minä niitä Facebookeja ja WhatsAppeja käytä, mutta kyllä sitä nettiä tulee käytettyä aika paljon. Varaan lääkäriaikoja, hoidan pankkiasioita ja luen lehtiä.

SenioriSurf-tapahtuman tapa tarjoilla tietotekniikan saloja senioreille keräsi kiitosta.

– On tämä hyvä tapa opetella näitä asioita. Tuo sali oli vaan ihan täynnä äsken, nämä asiat kiinnostavat, toteaa Elisa Tossavainen.

– Minulla on kassi täynnä materiaalia mihin täytyy perehtyä kotona. Sellainen henkilökohtainen opetus on parasta. Kävin sellaisella seniorikurssilla ja siellä oli opettaja, ja se meni päähän. Sitten kun menin kansalaisopistoon, niin se meni kyllä yli, naurahtaa Sirkka Ylönen.