1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turun museokeskuksen esineistöä Pääskyvuoren luolastoon

Museokeskus kärsii tilanahtaudesta. Puolustusvoimien entinen luolasto on Turun kaupungin omistuksessa.

Turun museokeskuksella on laaja esineistö säilytyksessä. Kuvassa museokeskuksen lahjoituksena saamia Gustav Arvidssonin Turku-aiheisia kuvia. Kuva: Iiro Andersson / Yle

Turun museokeskus on vuokraamassa Pääskyvuoren luolastosta varastoa museoesineilleen. Museokeskuksen säilytystilat ovat täynnä, ja luolastossa on vapaana vajaan 188 neliön varasto, joka soveltuisi säilytystilaksi.

– On tutkittu, että luolaston tilat ovat kosteus- ja lämpötilaolosuhteiltaan sekä turvallisuudeltaan hyvät. Euromääräisesti varastoluolaan ei ole tarkoitus siirtää arvokasta esineistöä, sanoo museopalvelujohtaja Olli Immonen.

Puolustusvoimien rakennuttamat ja käytössä olleet Pääskyvuoren luolat ovat siirtyneet kaupungin omistukseen.

Turun kulttuurilautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona. Luolan vuokrakustannus on noin 1 766 euroa kuukaudessa. Luolatilan vuokraaminen mahdollistaa myös ulkopuoliselta taholta vuokratusta Alfa-Centerin tilasta luopumisen.

Pääskyvuoren luolavarasto otettaisiin käyttöön ensi vuoden alusta alkaen. Museokeskuksella on säilytystiloja eri puolilla kaupunkia. Varastoissa tilanahtaus on iso, sanoo museopalvelujohtaja Olli Immonen. Turussakin on käynnissä laajamittainen selvitys Turun museokeskuksen säilytysratkaisusta.

– Esimerkiksi Tampereelle ja Jyväskylään on perustettu museoitten yhteiset isot kokoelmakeskukset.