Tällainen on Nobel-voittaja Holmströmin ura: Valmistumisen jälkeen teollisuusyritykseen ja stipendiaattina Kaliforniaan

Professori Bengt Holmström muutti pois Suomesta 1970-luvun lopulla. Side kotimaahan on kuitenkin säilynyt.

Bengt Holmström. Kuva: Yle

Kun uutinen taloustieteen Nobelin myöntämisestä suomalaisprofessori Bengt Holmströmille levisi, saattoi moni miettiä hetken, kenestä on kysymys.

Yli puolet elämästään Yhdysvalloissa asunut Holmström, 67, ei toki vilahtele kotimaassaan otsikoissa yhtä tiuhaan kuin vaikkapa Aalto-yliopiston professori Sixten Korkman tai Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä, joiden kanssa Holmström julkaisi loppukesästä muistion Suomen talouspolitiikan "suuntaustarpeista".

Kansainvälisesti Holmström kuitenkin on, viimeistään nyt, tunnetuin ja arvostetuin suomalainen taloustieteilijä.

Helsingistä Kaliforniaan

Helsingin yliopistossa matematiikkaa, fysiikkaa ja tilastotiedettä opiskellut Holmstöm siirtyi valmistumisensa jälkeen työelämään.

Ennen muuttoa Yhdysvaltoihin hän työskenteli muutaman vuoden ajan teollisuusyritys A. Ahlströmilla. Holmström on useammassa haastattelussa todennut, että työvuodet A. Ahlströmilla olivat tärkeitä sillä hän oppi ymmärtämään, kuinka yritykset todella toimivat.

Suomesta Holmström lähti 1970-luvun puolivälissä, ensin stipendiaattina kalifornialaiseen Stanfordin yliopistoon.

Helsingissä syntyneen Holmströmin suunnitelmissa ei vielä tuolloin ollut jäädä luomaan akateemista uraa Yhdysvaltoihin. Innostus opiskella tohtoriksi asti syntyi stipendivuoden aikana.

Kaliforniasta Holmström palasi vaimonsa Annelin ja poikansa Samin kanssa Suomeen. Apulaisprofessuuri Hankenilla eli ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa kesti vuoden. Sen jälkeen Yhdysvallat kutsui jälleen eikä vuonna 1979 alkanut reissu ole toistaiseksi päättynyt.

Northwesternista Yaleen

Uusi kotiosoite löytyi Illinoisista ja työpaikka siellä sijaitsevasta Northwesternin yliopistosta. Työtä oli tarjottu myös Harvardin huippuyliopistosta, mutta Holmström päätyi valitsemaan pienemmän yliopiston.

Holmström viihtyi apulaisprofessorina Nowrthwesternissä vuoteen 1983 asti, sen jälkeen kutsui toinen huippuyliopisto: Yale. Siellä Holmström hoiti taloustieteen professuuria 11 vuotta.

Maineikkaassa Massachusetts Institute of Technologyssa (MIT) Holmström on työskennellyt professorina vuodesta 1994. Vuodesta 1997 alkaen hänen hoidossaan on ollut maailman arvostetuimpiin kuuluvan taloustieteilijän Paul A. Samuelsin nimikkoprofessuuri.

Tehtävässä ei ole eläkeikää ja jos Holmström seuraa vuonna 2009 kuolleen Paul A. Samuelin mallia, viettää hän tutkimuksensa parissa MIT:ssä vielä lukuisia vuosia.

Kritiikkiä Sipilän hallituksen säästöpäätöksille

Holmström ei kenties ole otsikoissa tiuhaan, mutta silloin kun hän on, ovat kommentit painavia. Hän on muun muassa todennut, ettei Suomessa ole ymmärretty, kuinka heikossa kunnossa taloutemme on.

Keväällä hän puolestaan kuvaili pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen satojen miljoonien eurojen säästöpäätöstä yliopistojen opetuksesta ja koulutuksesta toteamalla, että se heijastaa "aika syvällistä halveksuntaa yliopistomaailmaa kohtaan".

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) pyynnöstö yhdessä Korkmanin ja Vihriälän kanssa tehdyssä muistiossa todetaan, että Suomi on edellytyksiinsä nähden alisuoriutuja.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) arvostettu taloustieteilija sanoo, että hänellä on "mielipide lähes kaikesta". Maaliskuun lopulla Yle Uutiselle antamassaan haastattelussa Holmström kommentoikin republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia.

– Tyhmä hän ei ole, mutta se, mitä hän suorasukaisista puheistaan huolimatta ajattelee, on kysymysmerkki.