1. yle.fi
  2. Uutiset

Koira saattaa olla sosiaalinen juoppo

Koira saattaa ottaa alkoholia, jos isäntä tai emäntäkin ottaa. Krapulaan tullut eläin ei kuitenkaan yleensä juo toista kertaa.

koira
Koira syö.
Koen van Weel / EPA

Eläimet eivät ole kovia päihteiden käyttäjiä. Koira saattaa kuitenkin juoda alkoholia – jos laumassa sitä korkeammassa asemassa olevat juovat. Koiran lauman taas muodostavat ihmiset.

Jotkut väittävät koiransa pitävän oluesta kovastikin.

– Pitääkö koira todella oluesta, siihen ei oikein voi vastata. Jos isäntäväki mielellään juo olutta, ja sitä tarjotaan koiralle, koira voi sitä seuran ja miellyttämisen vuoksi juoda, sanoo eläintieteellisen farmakologian professori Outi Vainio Helsingin yliopistosta.

Eläinten alkoholinkäyttö kiehtoo ihmistä, ja tarinoita juopuneista eläimistä liikkuu runsaastikin. Tutkimusnäyttöä humalahakuisista eläimistä ei kuitenkaan ole.

– Alkoholi on huonoksi fysiologialle, siitä tieteessä ollaan yksimielisiä. Eläimet ovat yleensä kehittyneet hyvin tarkoituksenmukaisiksi, eikä päihtyminen oikein sovi siihen, Vainio sanoo.

Alkoholi on eläimelle myrkky siinä missä ihmisellekin, ja vaikutukset ja jälkivaikutukset ovat samat. Yksi ero kuitenkin näyttäisi olevan: eläin oppii krapulasta.

– Eläimet yleensä oppivat kerrasta. Jos eläin toistuvasti syö käyneitä marjoja tai hedelmiä, se on jo poikkeuskäytöstä. Tutkimuksilla ei ole osoitettu, että alkoholista olisi eläimille mitään hyötyä. Ihmisellä arvioidaan hyötyjen olevan esimerkiksi rentoutumisessa, Vainio sanoo.

Koirat ja kissat ovat myös pienikokoisia, joten alkoholin vakavat haittavaikutukset saattavat ilmetä jo rattijuopumuksen rajan kohdalla, puolessa promillessa.

– En antaisi eläimelle alkoholia lainkaan. Esimerkiksi koira voi kuolla alkoholiin yksinkertaisesti siksi, että se lakkaa hengittämästä, Vainio sanoo.

Lue seuraavaksi