Näin tuore talousnobelisti Bengt Holmström ajattelee Suomen taloudesta

Ylen haastatteluissa Holmström on puhunut koulutuksen ja talouden uudistamisen puolesta.

Nobelin palkinnot
Taloustieteen Nobel-mitali
Nobelstiftelsen

Suomalaisprofessori Bengt Holmström palkittiin tänään maanantaina talouden Nobel-palkinnolla yhdessä professori Oliver Hartin kanssa. Palkinto tuli heidän työstään sopimusteorian tutkimuksessa.

Nobel-komitean mukaan Holmström ja Hart ovat luoneet arvokkaita teoreettisia työkaluja reaalimaailman sopimusten ja insituutioiden ymmärtämiseksi. Ylen haastatteluissa Holmström on puhunut koulutuksen ja talouden uudistamisen puolesta.

Viime keväänä Holmström ihmetteli Juha Sipilän (kesk.) hallituksen satojen miljoonien eurojen säästöpäätöksiä opetuksesta ja tutkimuksesta. Hän olisi mieluummin uudistanut yliopistojen työnjakoa, sillä hänen mukaansa yliopistojen samankaltaisuus on ongelma. Hän toivoi myös lisää joustoa työmarkkinoille, enemmän paikallista sopimista ja oppisopimiskoulutuksen lisäämistä Suomen talouden suunnan kääntämiseksi. Lue haastattelu täältä.

Bengt Holmström
Bengt Holmström.Yle

Alkusyksystä Suomen hallitukselle luovutettiin muistio, jonka tekemisessä Holmström oli mukana. Muistiossa todettiin mm., että Suomen finanssipolitiikan linja on kohdallaan, mutta paljon on vielä tehtävääkin. Muistiossa ehdotetaan mm. ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista ja Suomen korkeakoulujen uudistamista. Lue lisää täältä.

Viime vuoden kesällä Holmström sanoi Ylen haastattelussa, että Suomessa pitää nyt satsata nuorten pyörittämiin uusiin yrityksiin. Vaikka start-up-yritykset ovat vielä pieniä, ne voivat nykyaikana kasvaa nopeasti taloudellisesti merkittäviksi. Hän uskoo myös digitalisaation muuttavan kaiken. Kuuntele koko haastattelu täältä.