Valtuuston puheenjohtaja vaatii teatterille lisätukea – "Ei ole muita vaihtoehtoja"

Lappeenrannan valtuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään mielestä kaupungin on lisättävä rahallista tukeaan kaupunginteatterille.

teatteritaide
Lehdistönäytös Mummo
Lappeenrannan kaupunginteatterissa esitettiin syksyllä 2015 ja keväällä 2016 Anni Nykäsen sarjakuvaan perustuvaa näytelmää Mummo. Pääosaa esitti Marja-Liisa Ketola.Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) on valmis tukemaan lisää kaupunginteatteria. Järvenpään mielestä kaupungin pitäisi maksaa vuodesta 2017 alkaen teatterille noin puoli miljoonaa euroa vuodessa.

– Ei ole muita vaihtoehtoja kuin lisäpanostus. Jos ja kun haluamme keskuskaupunkina pitää laadukasta teatteria yllä, Järvenpää sanoo.

Järvenpään mukaan teatterin kiinteistöyhtiön ei voi antaa tehdä tappiota eikä lainaneuvotteluja laina-ajan jatkamisesta kannata käydä uudelleen.

– Ne ovat polkuja, joissa aikanaan susi tulee vastaan.

Järvenpään mielestä muun kulttuurin ei pidä kärsiä uuden teatterin takia.

– Emme voi edellyttää, että kulttuuritoimi voisi säästää puolisen miljoonaa muista menoistaan. Olen lukenut sen esityslistan. Rajulla listalla päästään noin 300 000 euron säästöihin. Se tarkoittaa sitä, että avustuksia pienennetään ja laitoksia suljetaan. Kenen mielestä se sitten on viisasta politiikkaa?

"Uusi teatteri oli yleinen tahto"

Uuden teatterin korkeat vuokrakustannukset olivat tiedossa jo silloin, kun teatterin rakentamisesta päätettiin vuonna 2011.

– Silloin varmasti toivottiin, että tuloilla katetaan mahdollisimman suuri osa näistä lisääntyneistä vuokramenoista. Näin ei käynyt eikä voi käydä. Vaikka täyttöaste olisi sata, kuluja ei pysty peittämään. En usko, että yksikään teatteri Suomessa hoitaa muiden kulujensa lisäksi myös kiinteistökulunsa, Järvenpää muistuttaa.

Järvenpää ei uskonut missään vaiheessa, että uusi teatteri kattaisi itse kulunsa. Uusi teatteri kuitenkin haluttiin kaupunkiin.

– Koettaisin palauttaa vuoden 2011 mieleen ja tilanteen jossa vanha teatteri oli kuntonsa puolessa siinä jamassa, että sitä uhkasi sulkeminen. Citycon oli suunnittelemassa kiinteistönsä laajennusta ja tarvitsi lisää kiinteistöjä omiensa lisäksi. Yleinen toive ja tahto oli, että Lappeenrannassa on teatteri, Järvenpää huomauttaa.