Nuori reumapotilas tarvitsee tukea

Reumaan voi sairastua missä iässä tahansa. Se on myös lasten ja nuorten sairaus.

terveydenhoito
Pikkutyttö reumatutkimuksissa
YLE

Reumaa sairastavat lapset ja nuoret tarvitsevat erityistä tukea siirtyessään aikuispotilaiksi. Turun seudun Reumayhdistyksen toiminnanjohtaja Satu Gustafsson muistuttaa, että lapsipotilas liikkuu perheen kanssa. Aikuisena potilas joutuu uuteen tilanteeseen hoitopaikassa.

– Hoitopaikka muuttuu fyysisesti, kun se ei ole enää lasten puolella. Hoitohenkilökunta ja vastuulääkäri vaihtuvat. Aikuispuolella pitäisi pärjätä yksin ilman perhettä. Vanhempia ei kukaan aja pois, mutta itsenäisesti pitäisi selviytyä. Se on samalla itsenäistymisvaihe, pohtii Gustafsson.

Lapsen reuma voi alkaa yhden nivelen turvotuksena. Lapsi voi esimerkiksi ontua tai aristaa raajoja ja liikkuminen vaikeutuu.

Satu Gustafsson

Noin 150–200 lasta sairastuu reumaan vuosittain Suomessa. Gustafsson kertoo, että määrä on hienoisessa nousussa.

Valtakunnallisen reumaviikon teemana ovat lapset ja nuoret.

– Tavoitteemme on kertoa, että reumaan voi sairastua missä iässä tahansa. Se on myös lasten ja nuorten sairaus. Nivelreumaa pidetään yleensä aikuisten sairautena, kertoo Gustafsson.

Lapsen reuma on aina yllätys

Suomen Reumaliiton puheenjohtajana toimiva Satu Gustafsson toivoo tukea lapsipotilaan perheille. Lapsen sairastuminen reumaan tulee aina yllätyksenä.

– Lapsen reuma voi alkaa yhden nivelen turvotuksena. Lapsi voi esimerkiksi ontua tai aristaa raajoja, jolloin liikkuminen vaikeutuu. Vanhemmat voivat luulla, että lapsi on kolhaissut nivelen johonkin tai kaatuessa on tapahtunut jotain, kertoo Gustafsson.

Koko perhe tarvitsee kokonaisvaltaista kuntoutusta.

– Liikuntarajoitteita ei tule samalla tavalla kuin ennen. Lääkinnällinen kuntoutus auttaa. Silti huoli ja arjessa pärjääminen vaativat paljon koko perheeltä, kertoo Gustafsson.