Suomen Pankin Honkapohja Holmströmin Nobelista: "Suomalaiset tutkijat ja opiskelijat voivat menestyä maailmalla taloustieteessä"

Suomen Pankin johtajiin kuuluva Seppo Honkapohja kuvailee Nobel-palkinnon saanutta professoria Bengt Holmströmiä avoimeksi ja suorasanaiseksi henkilöksi.

Nobelin palkinnot
Seppo Honkapohja
Seppo HonkapohjaYle

Suomen Pankin johtokuntaan kuuluvat Seppo Honkapohja ei pidä Nobel-palkinnon myöntämistä suomalaisprofessori Bengt Holmströmille sinänsä yllätyksenä. Vain ajoitus oli hänelle yllätys, sillä Nobelin myöntämisen ajankohtaa ei koskaan voi etukäteen ennustaa.

Holmström sai Nobelinsa työstään sopimusteorian tutkimuksessa. Honkapohja kuvailee sopimusteoriaa niin, että se on yleinen kehikko, jonka sisällä tutkitaan erilaisia asioita. Hän huomauttaa, että esimerkiksi pelkällä leivän ostamisella kaupasta on liiketoimena todellisuudessa pitkä ajallinen ulottuvuus, jonka toteuttamiseen tarvitaan sopimus.

Holmström on tutkinut myös mm. moraalikatoa. Honkapohjan mukaan sopimusteorian moraalinen ulottuvuus näkyy esimerkiksi vakuutustoiminnassa: vakuutuksissa on aina jonkinlainen omavastuu, jotta niihin sisältyisi kannustin omaisuudesta huolehtimiseen.

Holmströmiä Honkapohja kuvailee avoimeksi ja suorasanaiseksi henkilöksi, jonka vaikutus erilaisissa työryhmissä Suomessa on edelleenkin merkittävä, vaikka hän työskenteleekin ulkomailla.

– Valinta korostaa sitä, että suomalaiset tutkijat ja opiskelijat voivat menestyä maailmalla taloustieteessä, Honkapohja totesi Ylelle.

Honkapohja muistuttaa, että taloustiede on tärkeä asia päätöksenteossa.

– Taloudestahan me usein riitelemme.