Liikuttunut Holmström: "Ilahduttavaa, että olen voinut saada tällaisen palkinnon Suomen puolesta"

Kotiyliopistonsa MIT:n tiedotustilaisuudessa puhui hämmentynyt ja liikuttunut Nobel-voittaja, jonka mukaan Nokian palkitsemisemisjärjestelmä muuttui järkevästä kammottavaksi.

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi
Uutisvideot: "Ilahduttavaa että olen voinut saada tällaisen palkinnon Suomen puolesta"
Uutisvideot: "Ilahduttavaa että olen voinut saada tällaisen palkinnon Suomen puolesta"

Huippuyliopisto MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tiedotustilaisuudessa puisen puhujanpöntön takana seisoi maanantaina hieman hämmentyneen oloinen mies.

Tuore Nobel-voittaja, taloustieteen professori Bengt Holmström oli toki tiedotustilaisuuteen saapuessaan ehtinyt sulatella hänet aikaisin aamulla herättänyttä uutista jo muutaman tunnin ajan. Kun tiedotustilaisuus alkoi, oli kello Bostonissa hieman yli 11.

– En ole valmistellut puhetta. Tämä on ostoslistani. Mutta ajattelin, että edessä on hyvä olla jonkinlainen paperi, Holmström hauskutti yleisöään.

Siihen, mitä merkitsee olla viides henkilökohtaisen Nobelin saanut suomalainen Holmströmilla oli selkeä vastaus: erittäin paljon.

– On itselleni ilahduttavaa, että olen voinut saada tällaisen palkinnon Suomen puolesta ja olen kiitollinen Suomesta, selvästi liikuttunut Holmström vastasi.

Tuore nobelisti myös painotti olevansa edelleen vain Suomen kansalainen.

Nokian järkyttävät palkkiot

Verkkolaiteyhtiö Nokian hallituksessa yli kymmenen vuotta istunut Holmström livautti vastaukseensa yritysten johdon palkitsemisjärjestelmien tasosta myös tiiviin kommentin Nokian palkitsemisjärjestelmästä.

– Se muuttui järkevästä ehdottoman kammottavaksi, totesi Holmström, joka kuitenkin vastauksensa alussa huomautti ettei ota yleisellä tasolla kantaa palkitsemisjärjestelmien mittaluokkaan.

Te näytätte todellisilta, joten minun täytynee olla elossa.

Bengt Holmström

Taloustieteilijä Paul A. Samuelsonin nimikkoprofessuuria hoitava Holmström sanoi viime vuosien olleen talouskriisin vuoksi erityisen kiinnostavaa aikaa.

Hän sanoi talouskriisin kuuluvan niihin pulmiin, jotka valvottavat öisin.

Sattumalta oikeassa paikassa

Yhdysvaltain huippuyliopistoissa yli 30 vuotta opettanut Holmström itse arvioi, että hänen aikansa MIT:ssä on ollut akateemisesta hiljaisempaa kuin aika Yalen tai Northwestin yliopistoissa.

Tiedotustilaisuuden yleisöä useampaan otteeseen hauskuuttanut professori totesikin olevansa myös sen vuoksi kiitollinen Nobelista.

– Ei sillä etteikö näitä tilaisuuksia Cambridgen kaltaisessa paikassa ajattelisi, mutta ei niitä silti odota. Mietin yhä heräänkö vai onko tämä totta, mutta te näytätte todellisilta, joten minun täytynee olla elossa.

Holmström totesi myös olevansa onnekas siksi, että hän on onnistunut olemaan urallaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Saavuin Stanfordiin aikana jolloin tutkimani asia kiinnosti. Minun piti olla Stanfordissa vain vuosi, mutta jäin tohtoriopintoihin, Holmström kertoi ja lisäsi palanneensa Suomeen tohtoriopintojen jälkeen sovitussa aikataulussa.

– Minun tulee mainita, että koska olen Suomesta, teemme asiat sopimusten mukaisesti, nobelisti vitsaili.