Suomalaisprofessorin palkintoa iloittiin maanantaina – kokosimme yhteen Nobel-päivän

Suomalaisprofessorin saama Nobel-palkinto on ollut maanantain iso uutinen. Näin professori Bengt Holmströmistä on kirjoitettu Nobel-uutisen julkistamisen jälkeen.

Kotimaa
Taloustieteen Nobel-mitali
Nobelstiftelsen

Maanantaina on iloittu suomalaisen professorin Bengt Holmströmin saamasta talouden Nobel-palkinnosta. Holmström sai Nobelin yhdessä yhdysvaltalaisen Oliver Hartin kanssa. Pian tiedon julkistamisen jälkeen Holmströmille alkoi sataa onnitteluja muun muassa Twitterissä.

Onnittelijoiden joukossa oli muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja presidentti Tarja Halonen. Nobelistikaksikko sai paljon onnitteluita myös ekonomistikollegoilta.

Talouden Nobelin vuonna 2008 saanut yhdysvaltalaisekonomisti Paul Krugman toivotti Holmströmin ja Hartin lämpimästi tervetulleeksi nobelistien kerhoon ja totesi olevan itsestään selvää, että professorit ansaitsevat palkinnon.

Holmström on viides henkilökohtaisen Nobelin palkinnon saanut suomalainen.

Yle Uutisten toimittaja Antti Parviala kuvasi Holmströmiä suomalaiseksi turvaverkkoyhteiskunnan puolustajaksi. Parvialan mukaan Holmström ei ole hautautunut tutkijan kammioonsa vaan rohkenee keskustella siitä, mikä olisi viisasta talouspolitiikkaa.

Myös Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun taloustieteen professori Marko Terviö kertoi tuoreen nobelistin olevan kiinnostava keskustelukumppani.

– Hänen kanssaan on aina kiinnostavaa jutella mistä tahansa talousasioista, ne ovat hedelmällisiä keskusteluja, Terviö kuvailee Yle Uutisten haastattelussa.

Holmström itse kertoi Svenska Ylen haastattelussa olleensa yllättynyt palkinnosta.

– Tietysti tämä on suuri yllätys. Luulen että useimmille se oli yllätys. Olen kyllä tiennyt, että olen yksi mahdollinen kandidaatti, mutta mahdollisuus [saada palkinto] on tuntunut aina suhteellisen kaukaiselta ajatukselta.

Myöhemmin maanantaina Holmström myös puhui kotiyliopistonsa MIT:n (Massachusetts Institute of Technology) tiedotustilaisuudessa.

– On itselleni ilahduttavaa, että olen voinut saada tällaisen palkinnon Suomen puolesta ja olen kiitollinen Suomesta, selvästi liikuttunut Holmström sanoi yleisölle.