Orpo: Nobelisti Holmströmin koulutusleikkausmoitteet otettu huomioon

Bengt Holmström on arvostellut jyrkästi korkeakoulutuksen leikkauksia. Valtiovarainministerin mukaan nobelistin kritiikki on johtanut muutoksiin.

talous
Taloustieteen Nobelin julkistamistilaisuus Tukholmassa maanantaina.
Taloustieteen Nobel-palkinnon julkistamistilaisuus Tukholmassa maanantaina.Stina Stjernkvist / EPA

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) katsoo, että taloustieteen professori Bengt Holmströmin kritiikki koulutuksen leikkauksista on otettu hallituksessa huomioon.

– Kyllä häntä pitää kuunnella tarkalla korvalla, Orpo sanoi puhelinhaastattelussa Luxemburgista.

Holmström kirjoitti alkusyksystä raportin Suomen talouden tilasta yhdessä Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälän ja professori Sixten Korkmanin kanssa. Holmström korosti raportin yhteydessä käydyissä keskusteluissa juuri koulutusleikkausten vahingollisuutta, Orpo kertoo.

Keskustelun seurauksena hallitus päätti Orpon mukaan budjettiriihessä ryhtyä valmistelemaan uutta pääomituskierrosta korkeakoulujen tutkimustoiminnan tukemiseksi. Asiasta on kirjaus hallituksen budjettineuvotteluiden pöytäkirjassa.

– Voidaan sanoa, että se on aika pitkälti Holmströmin ansiota, Orpo sanoi.

Kirjauksen mukaan resurssien lisäämistä pohtimaan perustetaan työryhmä, ja asiasta päätetään seuraavassa julkisen talouden suunnitelmassa. Uutta rahaa ei ole välittömästi luvassa, sillä nykyinen suunnitelma on voimassa vuoteen 2020.

Orpon mielestä hallituksen ohjelma on muilta osin Holmströminkin esittämien ajatusten mukainen. Holmströmin, Vihriälän ja Korkmanin raportissa todettiin, että Suomen talous tarvitsee rakenteellisia uudistuksia, ja elvytyspolitiikka torjuttiin.

Kaikkiaan Orpo pitää Holmströmin saamaa palkintoa isona asiana myös Suomen kannalta.

– Sehän on aivan upea uutinen, Orpo sanoi.