Turkki ja Venäjä sopivat yhteisestä kaasuputkesta

Venäjä ja Turkki olivat vielä alkukesästä sodan partaalla. Nyt maiden suhteet lämpenevät nopealla vauhdilla.

talous
Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan
Vladimir Putin ja Recep Tayyip ErdoganAlexey Druzhinyn / SPUTNIK / EPA

Venäjä ja Turkki ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteisestä kaasuputkesta. TurkStream-putki on määrä vetää Venäjältä Mustanmeren pohjaa pitkin Turkkiin ja aina Kreikan rajalle.

Juhlallisessa allekirjoitustilaisuudessa Istanbulissa olivat läsnä energiaministereiden Alexander Novakin ja Berat Albayrakin lisäksi presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan.

TurkStreamin on määrä koostua kahdesta putkesta, joista toisen tuoma kaasu on tarkoitettu käytettäväksi Turkissa ja toinen taas myytäväksi eurooppalaisille asiakkaille, kertoo venäläisen Gazprom-kaasuyhtiön toimitusjohtaja Alexei Miller.

Runsaat tuhat kilometriä pitkät putket on määrä saada valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä.

Putkien kokonaiskapasiteetti on yli 30 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa. Suomessa kulutettiin Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 vajaat kolme miljardia kuutiometriä maakaasua.

SouthStreamin korvaaja

Ajatus TurkStream-putkesta syntyi, kun Venäjän aiemmin suunnittelema SouthStream-kaasuputki jäi vaille EU:n hyväksyntää vuonna 2014. Tämä suututti Venäjän johtoa.

Venäjän on arveltu yrittävän rakentaa kaasuputkistoa siten, että ne kiertäisivät Ukrainan, jonka kanssa Venäjä on käytännössä sotatilassa.

Erdogan ja Putin tiivistävät suhteita

Turkin ja Venäjän presidentit ovat käyneet päivän aikana neuvotteluita monista asiakokonaisuuksista. Maat sanovat tiivistävänsä yhteistyötä monella saralla, mm. ydinenergian ja avaruusteknologian hyödyntämisessä.

Myös maiden asevoimat aikovat olla aiempaa enemmän yhteyksissä toisiinsa.

Presidenttien tapaamisessa nousi luonnollisesti esiin myös Syyrian sota, jossa Venäjä ja Turkki ovat tukeneet toisiaan vastaan sotivia osapuolia. Vladimir Putinin mukaan mailla on yhteisymmärrys siitä, että Aleppon piiritettyyn kaupunkiin on saatava humanitaarista apua. Sen perillepääsy on kiinni vain apukuljetusten turvallisuuden varmistamisesta, Putin sanoi.

Lähteet: AFP, Tass, Yle