1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroryhmä: Uudistukset tehty, Kreikka saa miljardinsa

Ministerit totesivat, että Kreikka on toteuttanut siltä vaaditut 15 toimenpidettä.

Kreikan kriisi
ministerit juttelevat ennen kokouksen alkua
Euromaiden valtiovarainministerit kokouksessaan Luxemburgissa maanantaina. Reuters

Kreikka on toteuttanut lainoittajien vaatimat toimenpiteet, totesivat euromaiden valtiovarainministerit kokouksessaan Luxemburgissa maanantaina. Kaikkien 15 toimenpiteen toteutuminen tarkoittaa, että Kreikalle voidaan maksaa seuraava 1,1 miljardin euron erä maalle jo aiemmin myönnetystä hätälainasta.

Vaadittuja toimenpiteitä olivat tällä kertaa esimerkiksi eläkejärjestelmän ja energia-alan uudistukset sekä valtion omaisuuden yksityistämisen vauhdittaminen.

– On edistystä, mutten millään tavalla sanoisi että se olisi helpoksi muuttunut, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) luonnehti Kreikan uudistustahtia.

Käytännössä Kreikka saa rahat kahden viikon kuluttua, kun Euroopan vakausmekanismin johtokunta on tehnyt asiasta muodollisen päätöksen. Lisäksi Kreikan pitäisi saada 1,7 miljardia euroa valtion maksurästien kuittaamiseen. Päätös tästä on odotettavissa lokakuun lopussa.

Lainan maksatukset etenevät erä kerrallaan sitä mukaa kun Kreikka toteuttaa siltä vaadittuja toimia. Euromaat myönsivät Kreikalle 86 miljardin euron hätälainan elokuussa 2015. Lainasta on maksettu Kreikalle noin 29 miljardia euroa.

Euroryhmän päätös tarkoittaa sitä, että lainoittajat pääsevät tekemään Kreikassa lainaohjelman toista väliarviota. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on luvannut ilmoittaa toisen väliarvion kuluessa, lähteekö se mukaan ohjelmaan. IMF on edellyttänyt Kreikan velkojen leikkauksia ehtona osallistumiselleen.

Suomi edellytti vielä viime kevääseen saakka IMF:n mukaantuloa, mutta nyt asia ei ole enää kynnyskysymys. Orpon mukaan Suomen vastuut eivät kasvaisi, vaikka IMF jäisi ohjelmasta pois, sillä Euroopan vakausmekanismin EVM:n kapasiteetti riittää lainoittamiseen ilman IMF:ääkin.

Suomelle sopisi Orpon mukaan, että IMF olisi mukana Kreikan uudistuksia valvovassa troikassa, vaikkei se lainaisi Kreikalle rahaa. Silloin vältettäisiin tilanne, jossa Kreikan tilannetta arvioisivat vain EU-instituutiot eli komissio ja Euroopan keskuspankki.

– Se, että yksi arviointi tulee ulkopuolelta IMF:ltä, joka on tunnetusti sekä osaava että aika tiukka, on edelleen Suomen intressissä, Orpo sanoi.

Uutistoimisto Reuters uutisoi lauantaina, että IMF harkitsisi lähtemistä mukaan pelkässä valvojan roolissa, koska sen edellyttämät velkaleikkaukset ovat poliittisesti utopistisia Euroopassa.

Lue seuraavaksi