Ranska vaatii kansainvälistä tutkintaa Aleppon ilmaiskuista

Ranska haluaa Venäjän ja Syyrian hallinnon Kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen.

Ulkomaat
Kuvassa näkyy pommituksissa romahtanut rakennus Syyrian Aleppossa.
Aleppon pelätään luhistuvan lähikuukausina kokonaan, elleivät ilmaiskut lopu.Reuters

Ranskan ulkoministeri haluaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen tutkivan Venäjän ja Syyrian hallinnon mahdolliset sotarikokset Syyriassa.

Ulkoministeri Jean-Marc Ayrault sanoi radiokanava France-Interin haastattelussa, että Ranska aikoo ottaa yhteyttä syyttäjään selvittääkseen, miten tutkimus sotarikoksista voitaisiin käynnistää.

Venäjä ja Syyrian hallinto ovat kiihdyttäneet viime viikkoina ilma-iskujaan kapinallistaistelijoiden pesäkkeisiin Aleppossa. Yhdysvaltojen ja useiden muiden länsimaiden mielestä Venäjä ja Syyrian hallitus ovat kuitenkin pommittaneet tarkoituksella siviilejä, sairaaloita ja avustuskuljetuksia.

– Nämä pommitukset ovat sotarikoksia, Ayrault sanoo. – Meidän pitää ottaa yhteyttä ICC:n syyttäjään, jotta saisimme selville kuinka tutkimukset voidaan aloittaa.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on sitä mieltä, että mahdolllisista sotarikoksista tulisi käynnistää tutkinta. Kerryn näkemyksistä uutisoi perjantaina The Wall Street Journal.

Venäjä torjui lauantaina YK:n turvallisuusneuvoston Syyriaa koskevan päätöslauselmaluonnoksen. Ranskan ja Espanjan esittämässä luonnoksessa vaadittiin Aleppon kaupungin pommitusten lopettamista ja lentokieltoa kaupungin ylle. Valtaosa neuvoston jäsenistä äänesti päätöslauselman puolesta, mutta Venäjä käytti veto-oikeuttaan.

Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot ja niiden liittolaiset yrittävät ottaa kapinallisten hallitseman Aleppon itäosan haltuunsa.

Lähteet: AP, Reuters