Kolumbia aloittaa rauhanneuvottelut toisenkin kapinallisryhmän kanssa

ELN on Kolumbian toiseksi suurin kapinallisryhmittymä. Samoin maanantaina FARC:n kanssa neuvoteltua rauhansopimusta vastustaneet julkaisivat ensimmäiset ehdotuksensa sopimuksen muuttamiseksi.

Kolumbia
Siepattujen toimittajien vapautus
Kapinallisryhmä ELN:n panttivankinaan pitämä toimittaja sai halauksen sen jälkeen, kun ELN oli vapauttanut hänet ja hänen kollegansa toukokuussa 2016.Shenyder Mendoza / EPA

Kolumbian hallitus ja vasemmistolainen kapinallisryhmä Kansallinen vapautusarmeija ELN ilmoittivat maanantaina aloittavansa rauhanneuvottelut myöhemmin tässä kuussa.

Viralliset neuvottelut on tarkoitus aloittaa Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa 27. lokakuuta. Osapuolet ovat käyneet epävirallisia neuvotteluja jo vuosien ajan, mutta ne eivät ole edenneet tähän mennessä.

Hallitus on vaatinut, että ELN vapauttaa kaikki sen hallussa olevat panttivangit, ennen kuin rauhanneuvottelut voidaan todella aloittaa. ELN on vapauttanut viimeisten kahden viikon aikana kolme panttivankia ja sillä on hallussaan vielä ilmeisesti kaksi panttivankia. Nyt ELN ilmoitti vapauttavansa viimeiset panttivankinsa ennen neuvottelujen alkamista. Osapuolten julkaiseman lausunnon mukaan myös muita humanitaarisia toimia aloitettaisiin.

ELN on maan toiseksi suurin kapinallisryhmä FARC:n jälkeen ja sillä on arveltu olevan noin 1 500 taistelijaa. Vasemmistolainen ryhmittymä on rahoittanut toimintansa lähinnä kiristyksellä ja kidnappauksilla. Yhdysvallat luokittelee ELN:n samoin kuin myös FARC:n terroristiorganisaatioksi.

Presidentti Santos: En aio luovuttaa

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos on vannonut solmivansa rauhansopimukset maan kapinallisryhmittymien kanssa. Aiemmin kolumbialaiset tyrmäsivät kapinallisryhmä FARC:n kanssa neuvotellun rauhansopimuksen kansanäänestyksessä, mutta ilmoittaessaan neuvotteluista ELN:n kanssa, Santos sanoi, ettei hän aio luovuttaa FARC:n kanssa neuvotellun sopimuksen suhteen.

Äskettäin Nobelin rauhanpalkinnon voittanut Santos vaati myös, etteivät rauhansopimuksen vastustajia johtanut maan entinen presidentti Alvaro Uribe ja muut sopimuksen vastustajat hidastaisi prosessia tarpeettomasti. Hän pyysi heitä olemaan realistisia vaatimuksissaan sopimuksen muuttamiseksi.

Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos.
Kolumbian presidentti Juan Manuel Santos puhui maan televisiossa 10. lokakuuta kertoessaan, että hallitus aloittaa rauhanneuvottelut ELN-kapinallisryhmittymän kanssa.Presidency of Colombia / EPA

Vastustajilta ensimmäiset esitykset sopimuksen muuttamiseksi

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Uribe ja rauhansopimuksen vastustajat julkistivat maanantaina ensimmäiset esityksensä sopimuksen muuttamiseksi. Esityksen mukaan FARC:n johtajat menettäisivät vapautensa vähintään viideksi vuodeksi ja heitä kiellettäisiin asettumasta vaaleilla valittaviin virkoihin.

Uribe on vastustanut FARC:n johtajille suunniteltuja epätavanomaisia rangaistuksia kuten maamiinojen raivausta.

FARC on sanonut olevansa valmis kuulemaan uusia esityksiä rauhansopimukseen, mutta Uriben vaatimukset voivat olla vaikeita hyväksyä liikkeelle. FARC on toistuvasti vastustanut vankeusrangaistuksia osana rauhansopimusta ja liike haluaa myös muuttua poliittiseksi puolueeksi.

FARC oli jo aloittanut 6 000 taistelijansa kokoamisen aseiden luovuttamista varten, mutta nyt se on määrännyt heidät takaisin piilopaikkoihinsa vuoristossa ja metsissä.

Yksi FARC:n johtajista Timoleon Jimenez twiittasi maanantaina, että ELN voisi "luottaa FARC:n militanttien apuun ja solidaarisuuteen". Hän toivotti menestystä alkaneessa prosessissa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters