Tiedätkö kotitalosi vaaranpaikat? – Pelastussuunnitelmasta ei ole apua, jos se unohtuu taloyhtiön mappeihin

Suurin osa suomalaisista ei tunne oman taloyhtiönsä pelastussuunnitelmaa vaikka ehdottomasti pitäisi.

kotitapaturmat
Kuvassa hätäpoistumistielle opastava kyltti hohtaa vihreää valoaan.
Anssi Leppänen / Yle

Koti on vaarallinen paikka. Suomessa kuolee vuosittain 2 500 ihmistä kotitapaturmissa. Moni vahinko olisi ehkäistävissä, jos vaaranpaikat tunnistettaisiin ja niihin puututtaisiin ennakolta.

Pelastusturvallisuuden kulmakivi on lakisääteinen pelastussuunnitelma. Se on laadittava kaikkiin vähintään kolmen huoneiston kiinteistöihin. Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEKin mukaan ongelma on kuitenkin se, että kaksi kolmesta asukkaasta ei tunne talonsa pelastussuunnitelmaa.

SPEKin projektipäällikkö Ira Pasi luettelee liudan tilanteita, joihin pelastussuunnitelmassa tulisi olla vastaus.

Ira Pasi
”Pelastussuunnitelmaa ei laadita viranomaisia varten, vaan asukkaille”, korostaa SPEKin projektipäällikkö Ira Pasi.Antti Pulkkinen / Suomen pelastusalan keskusjärjestö

– Missä ovat palosammuttimet ja miten niitä käytetään? Tuleeko tulipalon sattuessa pysytellä omassa huoneistossa vai mennä porraskäytävään? Onko taloyhtiössä ohjeita sähkökatkon varalle? Entä jos vesijohtovesi on saastunutta tai vettä ei tule lainkaan? Miten toimitaan jos jätehuolto ei pelaa esimerkiksi lakon vuoksi?

Pasi muistuttaa, että pelastussuunnitelma ei hyödytä taloyhtiön mapeissa arkistossa, se on tiedotettava asukkaille selkeästi.

– Lakikin jo vaatii, että asukkaat perehdytetään talonsa vaaroihin ja kerrotaan toimintaohjeet vaaratilanteissa.

Kaatuminen yleisin tapaturma

Talvi tuo tullessaan merkittävän riskitekijän: liukastumisvaaran myös sisätiloissa. Kaatuminen on Suomen yleisin tapaturma. Liukastumalla tai kompastumalla kuolee vuosittain 1 200 ihmistä, Pasi sanoo.

– Tuomme kengissämme sisälle lunta, joka sulaessaan lisää lattian liukkautta merkittävästi. Kenkien puhdistaminen kunnolla lumesta ulkoa tullessa on helppo keino lisätä omaa ja muiden turvallisuutta.

Sammutuspeite ja käsisammutin.
Sammutuspeite ja käsisammutin.Ismo Pekkarinen / AOP

Syksyllä ja talvella tunnelmoidaan kynttilöitä polttamalla. Se lisää huomattavasti tulipaloriskiä. Minne pitääkään mennä, jos kerrostalossa on syttynyt tulipalo? Onko turvallisempaa olla porraskäytävässä vai kotona?

– Se riippuu siitä, missä palaa. Jos tuli on syttynyt omassa kodissasi, mene porraskäytävään, jos jossain muualla palaa, pitää pysytellä omassa asunnossa, Pasi opastaa.

SPEK on aloittanut yhdessä Kiinteistöliiton kanssa valtakunnallisen Turvallinen taloyhtiö -kiertueen, jossa tiedotetaan asumisturvallisuudesta ja siihen liittyvistä asioista. Kiertue alkoi pari viikkoa sitten Vantaalta. Syksyn ja talven aikana tapahtumia järjestetään kaikkiaan kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea.