Kolme tiedonmurua tiivistää, mitä asuntokaupassa nyt tapahtuu

Kiinteistönvälittäjät valittelevat pulaa yksiöistä, mutta niitä on valmistumassa vuokramarkkinoille kasapäin. Samalla nuoret aikuiset kertovat, ettei raha riitä asunnon ostamiseen.

talous
Näkymä vuokra-asunnon olohuoneen ikkunasta

Unelma omistusasunnosta lipuu monen nuoren aikuisen ulottuvilta, ja rakennusfirmat panostavat pienempien vuokra-asuntojen tekemiseen. Tällainen viesti välittyy kahdesta kyselystä ja yhdestä suhdanne-ennusteesta, jotka kiinteistövälittäjät, asuntolainoittaja ja rakennusala ovat julkaisseet tiistaiaamuna.

Nuorten asunnonostajien määrä on ollut laskussa monta vuotta: alle 35-vuotiaiden asuntovelallisten osuus on laskenut vuoteen 2007 nähden 15 prosenttia. Danske Bank kysyi tuhannelta nuorelta aikuiselta, mikä asunnonostohaluissa mättää. 18–35-vuotiaista niistä, joille asunnonosto ei kertomansa mukaan ollut ajankohtaista, lähes 90 prosenttia kuitenkin haaveilee omasta kodista jossain vaiheessa elämäänsä.

Suurimmiksi esteiksi unelman toteuttamiselle he mainitsivat säästöjen puutteen, tulotason ja elämäntilanteen.

– Asuntovelallisten väheneminen heijastaakin enemmän viime vuosien taloustilannetta kuin muutoksia nuorten haaveissa. Esimerkiksi nuorisotyöttömyys on noussut ja nuorempien ikäluokkien käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet, Danske Bankin kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen sanoo.

Myös kiinteistönvälittäjät perustelevat ensiasuntokaupan hiljenemistä nuorten kokemalla epävarmuudella. Danske Bankin omistaman Kiinteistömaailma-brändin yrittäjät arvioivat kiinteistönvälittäjäkyselyssä, ettei tilanne ole kohenemassa. Noin 40 prosenttia vastaajista uskoi näkevänsä ensiasunnon ostajia saman verran kuin viime vuosina, ja noin 25 prosenttia uskoi ensiasuntokaupan hiljenevän entisestään.

Kauppa saattaisi silti olla vilkastumassa pikkuasunnoissa, kiinteistönväliitäjät veikkaavat. Neljä viidestä sanoi, että myytävistä yksiöistä olisi suoranaista pulaa.

*Rakennusteollisuus *uutisoi tiistaina, että vuokramarkkinoille valmistuu tänä vuonna runsaasti lisää asuntoja. Koko rakennusala viettää vahvan kasvun vuotta, jota vetää uusien asuinkerrostalojen tuotanto. Nyt nousee eritoten pieniä asuntoja, mikä kasvattaa asuntorakentamisen kappalemäärää muttei niinkään kuutioita.

Vaatimattomammat neliömäärät näkyvät rakennusalan mukaan myös omakotitaloissa. Talopakettiyritykset ovat kehittäneet pikkuruisempia malleja kaupunkiympäristöihin, mikä saattaisi auttaa omakotitalojen rakentamisen varovaiseen kasvuun viime vuosien pohjalukemista.