1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kupletit

"Se on tosijuttu" – Jaakko Teppo kertoo suosikkitarinansa tuoreesta elämäkerrasta

Keskiviikkona julkaistun Jaakko Teppo -elämäkerran keskiössä ovat tarinat, jotka Ruikonperän multakurkku on aikoinaan kerännyt kylien kovilta juttumiehiltä. Pyysimme kansantaiteilijaa kertomaan suosikkinsa.

kupletit
Jaakko Teppo.
Jaakko Teppo kertoo tarinan elämäkerrän kirjoittaneelle Antti Heikkiselle.

Jaakko Tepon poika otti kaksi vuotta sitten yhteyttä kirjailija Antti Heikkiseen, joka on myös valtaisa Jaakko Teppo -fani. Tästä alkoi prosessi, joka huipentuu tänään julkaistavaan kirjaan Jaakko Tepon Suuri elämäkerta.

Elämäkerrassa Jaakko Tepon perhe, ystävät ja kollegat kertovat ajatuksiaan Teposta. Keskiössä ovat tarinat, ei niinkään keikkareissujen kuvaileminen.

Tarinat kertovat eletystä elämästä.

Jaakko Teppo

Teppo on jättänyt Suomen kulttuurikartalle ikuisen jäljen, sillä Ruikonperän multakurkun legenda elää edelleen vahvana.

Kun 63-vuotiaalta Tepolta kysytään oman elämäkerran parasta kohtaa, vastaus löytyy helposti. Se on tarina naapurin Reinosta, joka lähtee humalassa pusikkoon tarpeilleen matikka taskussaan. Epähuomiossa humalainen kaivaa esiin matikan ja järkyttyy pahemman kerran.

– No kusi valuu lahkeeseen ja Reino ihmettelee, että 60 vuotta olet kulkenut mukana ja nytkö vasta sinulle on silmät puhjennut, Teppo kertoilee.

– Se on tosijuttu, ei mikään keksitty. Kylällä oli aikoinaan kovia juttumiehiä ja niitä tarinoita piti laittaa mieleen. Tarinat kertovat eletystä elämästä, Teppo vakuuttaa.

Antti Heikkinen ja Jaakko Teppo.
Kirjailija Antti Heikkinen sekä Jaakko Teppo.Sakari Partanen / Yle

Kirjailija Antti Heikkisen suosikkitarina liittyy Tepon pitkäaikaiseen tuottajaan Jarmo Jylhään.

– Vitsifestivaaleilla Jylhä sattui kuulemaan radiosta, kun Jaakko lauloi. Ensimmäinen levy syntyi sitä kautta aika erikoisella tavalla. Ensin Jaakko lauloi ja sitten vasta nauhoitettiin musiikki. Yleensä se menee toisin päin, Heikkinen kertoo.

Lue seuraavaksi