1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Puhumalla saatu laihakin sopu on parempi kuin kuin nimetön lappu rappukäytävässä

Tupruttelua parvekkeella tai mekkalointia seinän takana. Niistä voi kummuta kipakoitakin kiistoja. Vuokralaisten keskinäiset naapuririidat ovat kuitenkin harvinaisia.

Vuokralaisten naapurisopua horjuttaa muun muassa parveketupakointi. Kuva: Mikko Suhonen / Yle

Parveketupakointi, erilaiset käsitykset autojen parkkeerauksista ja häiritseväksi koetut äänet seinänaapurien puolelta.  Etenkin näistä kolmesta naapuririitoja aiheuttavasta asiasta tulee Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viitan mukaan yhteydenottoja.

Riitojen uhka velloo edellä mainittujen asioiden ympärillä Viidan mukaan monesta syystä. Esimerkiksi parvekepolttelun kohdalla tunteet leimahtavat helposti, koska savuttamiseen liittyvä keskustelu on yleisesti tuomitsevaa.

– Parkkeerausten suhteen taas huomaa, kuinka meillä suomalaisilla on sisäänrakennettu noudata sääntöjä -järjestelmä. Kun joku on noudattamatta sääntöjä, voi se olla kovakin paikka sääntöyhteiskuntaan uskovalle.

Monessa mittakaavassa vuokralaiset ovat erittäin suvaitsevaisia.

Anne Viita

Häiritsevän, vuokrasopimuksen purkamiseen johtavan metelöinnin kohdalla riidat syvenevät taas itse prosessin läpinäkymättömyyden vuoksi.

– Valittaja ei usein tiedä prosessin etenemisestä mitään ja näin häätö voi tuntua hitaalta. Se tuntuu pidemmän päälle raskaalta, Viita tuumaa.

Vuokralaiset suhteellisen sopuisia

Kaiken kaikkiaan vuokralaisten väliset riitatilanteet ovat Viidan mukaan kuitenkin harvinaisia.

Lippulappujen pudottelemisella toisten postilaatikoihin on usein huono psykologinen vaikutus.

Heikki Mikkola

– Monessa mittakaavassa vuokralaiset ovat erittäin suvaitsevaisia verrattuna muiden asumismuotojen asukkaisiin.

Harvinaisuuteen viittaavat myös esimerkiksi rikos- ja riita-asioita Oulun Vuolle-opistolla hoitavan sovittelujohtaja Heikki Mikkolan kertomat luvut viime vuoden sovitteluista.

– Noin 850 erilaisesta asiasta tehtiin meille sovittelualoite, mutta riita-asioita niistä oli vajaa 60. Niistä puolestaan ehkä noin kymmenen oli vuokralaisten välisiä naapuririitoja, Mikkola selventää.

Kasvotusten keskustelua

Olipa kyseessä sitten parveketupruttelu, metelöinti tai vääntö pyykkitupakäytännöistä, löytyy avain riitatilanteiden ehkäisemiseen Mikkolan mukaan puhumisesta.

– Kevein ja suositeltavin tapa ehkäistä riita on ottaa ongelma kasvotusten puheeksi naapurin kanssa. Lippulappujen pudottelemisella toisten postilaatikoihin on usein huono psykologinen vaikutus.