Hillary Clintonin suosio nousussa mielipidetiedusteluissa

Tuoreet yhdysvaltalaiset mielipidetiedustelut näyttävät Hillary Clintonin suosion kääntyneen nousuun. Trumpin kohuvideon vaikutus näkyy tosin vasta osassa mielipidetiedusteluita.

USA:n presidentinvaali
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

RealClear Politicsin keskiarvo 28.9.-9.10. tehdyistä kymmenestä mielipidetiedustelusta (siirryt toiseen palveluun) antaa demokraattien presidenttiehdokkaalle, Hillary Clintonille 48,3 prosentin kannatuksen ja republikaanien presidenttiehdokkaalle, Donald Trumpille 42,5 prosentin kannatuksen. Osin tai kokonaan videon perjantaisen julkistuksen jälkeen tehtyjä mielipidetiedusteluja on vasta neljä.

Mielipidetiedusteluista yksi, NBC Newsin ja Wall Street Journalin teetämä tutkimus, on tehty kokonaan Trumpin perjantaina julkistetun nauhoitteen jälkeen.

Trump kehuskeli videolla naisjutuillaan ja sillä, miten sumeilematta hän käy käsiksi kauniisiin naisiin.

Lauantaina ja sunnuntaina tehty NBC Newsin ja Wall Street Journalin mielipidemittaus antaa Clintonille jopa 52 prosentin ja Trumpille 38 prosentin kannatuksen. Tämä mielipidetutkimus on tehty kuitenkin erittäin pienellä, 447 todennäköisen äänestäjän otannalla.

Muut kolme tuoreinta tutkimusta on tehty osin ennen videon julkistusta, osin viikonloppuna. Niissä kannatusero on 3-7 prosenttiyksikköä.

LA Timesin mittaus antaa kolme prosenttiyksikköä Trumpin hyväksi. LA Timesin mielipidetiedustelut ovat jo pitkään antaneet muista poikkeavia, Trumpille edullisia lukuja, osin siksi, että tiedustelu tehdään koko ajan samalla, noin kolmen tuhannen hengen paneelilla.

Koska iso osa mielipidetiedustelujen haastatteluista on tehty ennen videon julkistusta, on hyvin mahdollista, että Clintonin kannatus on tällä hetkellä kovempi kuin mitä mittaukset antavat olettaa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka