Karkumatka on koiralle stressitilanne – ensimmäiset päivät ovat usein ratkaisevat

Mitä alkukantaisempi rotu, sitä paremmin eläin selviää.

Kotimaa
vanha koira pihalla
Tiina Salumäki

Ideaalitilanteessa koirat eivät pääsisi karkuun:

– Koira on laumaeläin, ja joutuminen pois lauman läheisyydestä ja tutusta ympäristöstä aiheuttaa stressiä, jota koira ei halua, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Miia Lahti.

Lahden tietämissä tapauksissa koira on ollut kadoksissa pisimmillään joitakin viikkoja. Yleensä ensimmäiset päivät ovat karkurin kotiin saamisen suhteen ratkaisevia: koira pysyy vielä lähialueella ja selviää ilman päivittäistä ruokaansakin.

Myös oma omistaja voi olla jo jonkin päivän jälkeen koiralle tuntematon.

Miia Lahti

Luonnossa yksin olevilla koirilla alkukantaiset vaistot puskevat Lahden mukaan nopeastikin pintaan:

– Silloin kaikki ihmiset ovat kovasti epäilyttäviä eivätkä ne löydä omistajansa luokse johtavaa tietä. Myös oma omistaja voi olla jo jonkin päivän jälkeen koiralle tuntematon. Villit vaistot tulevat nopeasti pintaan.

Paksu turkki ja saalistuskyky tarpeen

Selviytymiskyvyssä on eroja: mitä alkukantaisempi rotu, sitä läheisemmät vaistot sillä on. Mitä pidemmälle taas rotu on jalostettu, sitä vähemmän noita vaistoja on.

Toisaalta seurakoiraroduilla ei myöskään ole juuri esimerkiksi riistavaistoa, joka saisi koiran säntäämään vaikkapa jäniksen perään, vaan seurakoira haluaa olla lauman lähellä.

Pidempään yksin luonnossa selviäminen vaatii Miia Lahden mukaan sitä, että koira kykenee saalistamaan. Myös paksu turkki on tarpeen, vaikka yölämpötilat eivät painuisikaan pakkaselle.

– Jatkuva kylmässä oleminen kylmettää ja kohmettaa koiran.

Jo viikon karkuteillä olevat koirat ovat usein aika kuivuneita, koska eivät ole saaneet tarpeeksi nestettä tai ravintoa.

Vetoa nälkään tai herätä mustasukkaisuus

Jos karkuri löytyy ja sitä ruvetaan ottamaan kiinni, luokse huuteleminen ei kannata.

– Eipä sitä kannata metsässä jahdata, koira lähtee kyllä karkuun, muistuttaa Miia Lahti.

Ruoka vetää puoleensa nälkäisiä, ja esimerkiksi grillattu maksa on käytetty houkutin. Myös tunteilla pelaaminen voi toimia:

– Jos perheessä sattuu olemaan toinen koira, sen kanssa toimiminen voi aiheuttaa koirassa mustasukkaisuutta. Sellaisen tunteen, että hei minä tunnen tämän jengin ja haluan olla sen kanssa! neuvoo Lahti.