1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Posti tekee rikosilmoituksen sadoista kadulla lojuneista kirjeistä

Jopa 400 talouden postit oli jätetty maanantaina lojumaan kadunvarteen Lauttasaaressa. Asiakkaita huolettaa postinjakelun takkuaminen yleisemminkin.

Lauttasaaren kadulla perjantaina lojunutta postia. Kuva: Pirkko Hiort af Ornäs

Postin Uudenmaan aluepäällikkö Eikka Urpilainen kertoo, että yhtiö on perjantaista asti tehnyt sisäisiä selvityksiä Lauttasaaressa kadulta löytyneistä kirjenipuista. Nippuja löytyi eilen maanantaina ja viime viikolla.

– Tänään [tiistaina] on päädytty sellaiseen tilanteeseen, että Posti tekee rikosilmoituksen, koska emme ole pystyneet poissulkemaan ilkivaltaa tässä asiassa.

Urpilaisen mukaan on mahdollista, että joku on esimerkiksi rikkonut lukitun postinjakelulaatikon.

– Sellaisia viitteitä on. Annamme viranomaisille mahdollisuuden selvittää, mikä tässä on taustalla. Haluamme olla asiakkaiden silmissä luotettavia, ja sen takia teemme rikosilmoituksen.

Jopa noin 400 talouden kirjesalaisuus on ollut vaarassa, vaikka vielä ei ole tullut tietoon, että kenenkään lähetyksiä olisi avattu tai niitä olisi kadonnut.

Urpilaisen mukaan Lauttasaaren tapauksessa postinippujen jakeluprosesseja myös muutetaan mahdollisen ilkivallan vuoksi. Hän ei kuitenkaan myönnä, että Postin jakeluprosesseissa yleisesti olisi puutteita.

Asiakas: "En kuvitellut, että viive olisi kolme viikkoa"

Postinjakelun takkuaminen huolettaa asiakkaita kuitenkin yleisemminkin.

Radio Suomen Helsingin lähetykseen yhteyttä ottanut mies kertoo, että hän asuu putkiremontin takia evakossa ja on siksi tehnyt Postille tilapäisen osoitteenmuutoksen.

– Oletin, että tulisin saamaan postia vähän viiveellä, mutta en ikinä kuvitellut, että viive olisi kolme viikkoa.

Hänen mukaansa viive on ollut jatkuvaa. Sen lisäksi hän on löytänyt postiaan kesämökiltään, Varsinais-Suomen Nauvosta.

– Ellen olisi mennyt sinne, siellä se olisi lojunut. Siellä lojui laskuja ja muun muassa pankkitunnuksia. Nämä Postin sählingit ovat aidosti aiheuttaneet harmaita hiuksia.

Mies ei ole saanut Postilta vastausta siihen, miksi näin on tapahtunut.

– Olen soittanut, olen meilannut, olen chatannut, olen käynyt kolme kertaa Postin paikalliskonttoreissa.

– Tilanne on käsittämätön, posti on kadoksissa. Ei tiedä, minne se tulee – onko se saaristossa vai missä. Kukaan Postissa ei vastaa.

Postin aluepäällikkö: Kuulostaa uskomattomalta

Eikka Urpilainen ei osaa sanoa, mistä miehen kuvailema tilanne voisi johtua.

– Pitäisi saada selville, mitä tässä on tämän asiakkaan osoitteenmuutoksen osalta tapahtunut. Mitä hän on meille ilmoittanut, Urpilainen toteaa.

Hän vakuuttaa, että Postin asiakaspalvelu toimii normaalisti. Miehen kertomus siitä, ettei Posti vastaa yhteydenottoihin, kuulostaa Urpilaisesta uskomattomalta.

– Haluan totta kai itse selvittää, miksi asiakaspalvelu ei pysty vastaamaan asiakkaille.

Urpilaisen mukaan Posti toivoo, että asiakkaat ottaisivat ensi sijassa yhteyttä asiakaspalvelunumeron kautta.

– Ilman muuta me lähdemme siitä, että vastaamme asiakkaille.

Juttua täydennetty 11.10. kello 13.55: Lisätty Yleen yhteyttä ottaneen miehen kertomus ja Eikka Urpilaisen kommentit siihen.