Opettajakoulutus loppuu: Savonlinna joutuu purkamaan lähes 600 vuokra-asuntoa

Savonlinnan kaupunki vaatii valtiolta noin 20 miljoonaa euroa tyhjiksi jäävien vuokra-asuntojen purkamiseen. Opettajakoulutuksen loppuminen vie kaupungista 900 opiskelijaa ja asunnontarvitsijaa.

Kotimaa
OKL:n alue on siirtymässä Savonlinnan kaupungin omistukseen.
Mari Lukkari / Yle

Savonlinnan kaupungin arvion mukaan OKL:n lähtö vie kaupungista noin 300 työpaikkaa sekä 13 miljoonaa euroa ostovoimaa. Kaupungin laskelman mukaan väkiluku vähenee noin 1500 – 2000 asukasta. Se on 5,5 prosenttia asukkaista.

Väestökato on jättämässä ison aukon vuokra-asuntojen kysyntään. Vuokra-asuntoja hallinnoi kaksi osakeyhtiötä, Savonlinnan Vuokratalot Oy ja Savonlinnan Opiskelija-asunnot Oy.

Kaupunki esittää valtiolle 15 miljoonaa euroa asuntojen purkamiseen ja vajaata viittä miljoonaa asuntoyhtiöiden talouden tervehdyttämiseen.

Kaupunginjohtaja Janne Laine muistuttaa, että 900 opiskelijan lähtö vaikuttaa voimakkaasti sekä vuokra- että omistusasuntomarkkinoilla.

– Savonlinnassa on jo nyt isoissa vaikeuksissa oleva opiskelija-asuntoyhtiö, jota valtio ja kaupunki ovat rahoittaneet. Itä-Suomen yliopiston päättämä opettajakoulutuksen siirto Joensuuhun, ajaa Savonlinnan opiskelija-asuntoyhtiön konkurssiin ilman valtion merkittäviä tukitoimenpiteitä, Laine kertoo.

– Valtiolta tämä on hölmöläisen hommaa. Meillä joudutaan purkamaan ja Joensuuhun rakennetaan kymmenillä milljoonilla uusia asuntoja, Laine sanoo.

Laineen mukaan osa purkutuomion alla olevista asunnoista osa voidaan kuitenkin säästää, mikäli Savonlinnaan saadaan lisää opetuspaikkoja ammattikorkeakoululle.

Työryhmä marraskuun loppuun

Valtioneuvoston kanslia on asettanut työryhmän selvittämään keinoja, joilla voitaisiin tukea Savonlinnan aluetta sen jälkeen, kun Savonlinnan opettajankoulutuslaitoksen toimipiste lakkautetaan.

Työryhmän puheenjohtajana toimii liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.). Ryhmän toimikausi päättyy 30.11.

Hallitus lupasi jo budjettiesityksessään erikseen tukea Savonlinnalle, jonka talous- ja kasvunäkymät kärsivät opettajankoulutuslaitoksen lakkauttamisesta.

Itä-Suomen yliopisto päätti keväällä keskittää opettajankoulutuksen Savonlinnasta Joensuuhun vuonna 2018.