Tutkimus: Kevytkin liikunta istumisen sijaan ehkäisee lasten ylipainoa

Pienetkin muutokset liikuntatottumuksissa voivat vaikuttaa lasten painonhallintaan ja kestävyyskuntoon, kertoo tuore tutkimus.

Kotimaa
Lapset kiipeilemässä
Yle

Jo kymmenen minuuttia lisää reipasta liikuntaa päivässä vähentää rasvakudoksen määrää ja parantaa kestävyyskuntoa 6–8-vuotiailla lapsilla, selviää Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa.

Erot olivat huomattavia verrattuna tilanteeseen, jossa liikuntaa ei harrastettu. Tutkimusaineistosta voitiin laskea, että kymmenen minuutin istumisen vaihtaminen samaan määrään rasittavaa liikuntaa oli yhteydessä 13 prosentin vähenemiseen kehon ja erityisesti keskivartalon rasvakudoksen määrässä.

Myös kevyt tai kohtuullisesti kuormittava liikunta fyysisen passiivisuuden sijaan näyttäisi vähentävän rasvakudoksen määrää, mutta ei yhtä paljon kuin rasittava liikunta.

– Toisin sanoen kevytkin liikunta on hyödyllistä ylipainon ehkäisyssä lapsilla. Toisaalta mitä rasittavampaa liikunta on, sitä hyödyllisempää se on, kertoo lääketieteellisen fysiologian professori Timo Lakka Itä-Suomen yliopistosta.

Isoja eroja pienellä vaivalla

Tutkimus osoitti, että mitä enemmän lapset käyttivät aikaa liikuntaan, sitä vähemmän heillä oli rasvaa koko kehossa ja keskivartalossaan. Kymmenen minuuttia rasittavaa liikuntaa päivittäin harrastavilla lapsilla oli kehossa ja keskivartalossa jopa yli neljännes vähemmän rasvakudosta kuin lapsilla, jotka eivät lainkaan liikkuneet rasittavasti.

Lakan mukaan lasten pitäisi liikkua päivittäin kevyesti vähintään kahden tunnin ajan ja raskasta liikuntaa olisi harrastettava vähintään tunti. Kevyt liikunta tarkoittaa esimerkiksi kävelyä ja rauhallista leikkiä hiekkalaatikolla. Raskaaseen liikuntaan kuuluu vaikkapa kiipeilyä ja juoksua.

– Päiväkodeissa ulkona leikkiminen kuuluu luonnollisena osana päiväohjelmaan. Muistuttaisin päättäjiä siitä, ettei ole kansanterveydellisestikään järkevää vähentää varhaiskasvatuksen työntekijöitä, koska se voi olla pois lasten ulkoilusta, Lakka painottaa.

Metsään leikkimään

Kotona vanhempien tulisi Lakan mukaan kannustaa lapsiaan ulkoliikuntaan.

– Lasten pitäisi antaa liikkua vapaasti ulkona. Tätä saattaa rajoittaa se, että vanhemmat ovat huolissaan, että lapsille sattuu jotakin. Olisi hyvä, että lapsille olisi valmiita, turvallisia liikuntapaikkoja, joissa olisi laitteita, joita lapset mielellään käyttävät. Esimerkiksi metsäliikuntapaikat ovat hyviä, Lakka sanoo.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 410 kuopiolaisen lapsen liikunnan ja fyysisen passiivisuuden yhteyksiä kehon rasvakudoksen määrään ja kestävyyskuntoon.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä Cambridgen yliopiston liikuntatutkijoiden kanssa. Sen tulokset on julkaistu arvostetussa Sports Medicine -lehdessä.