"Väärän värinen kötöstys" – naapuririita voi leimahtaa vaikka postilaatikosta

Omakotialueella naapuririitojen kirjo liikkuu maan ja taivaan välillä. Mielipahaa aiheuttavat asiat kannattaisi sopia heti kättelyssä.

Kotimaa
Mies kävelemässä pihakatua
Kaikilla ihmisillä on omat tapansa, joskus ne koettelevat naapurisopua.Salla Laurila / Yle

Omakotitaloissa asuvien naapurihäiriöt painottuvat selvästi eri asioihin kuin kerrostalossa asuvien. Vaikka naapuri ei asu aivan seinän takana, tiiviillä asemakaava-alueella ollaan lähekkäin.

Omakotialueella tontin omistajia löytyy yhtä monta kuin tontteja, ja kaikilla on omat tapansa toimia. Naapurisopua voivat koetella esimerkiksi ihmisten erilaiset käsitykset siisteydestä. Piha täynnä tavaraa asusteleva rakentelija ja romunkerääjä ei välttämättä miellytä naapurin perfektionistista puutarhaharrastajaa. Kontrasti voi olla niin suuri, että siitä tulee sanomista.

Aamulla seitsemän aikaan pihalle kasattuja rankakuormia alettiin pätkimään moottorisahalla.

Jarmo Kiuru

Säädökset helpottavat yhteistyötä

Suomen Omakotiliiton Oulun Piirijärjestön puheenjohtaja Jarmo Kiurun mukaan lainsäädännöstä löytyy monia naapuruussuhteisiin vaikuttavia säädöksiä, kuten kunnallinen rakennusjärjestys, naapuruussuhdelaki tai postin ohjeistus yhteisille postilaatikoille.

– Oulussa laatikoiden koko, näkö ja väri voivat vaihdella jokaisen mieltymyksen mukaan. Omat viritykset ovat sallittuja niin kauan kuin asiat tehdään sovussa. Laatikkoriita voi nousta väärän kokoisesta, väärän värisestä tai muuten rumasta kötöstyksestä.

Omakotitaloissa asuvia rassaavat erityisesti rajakiistat, pintavedet, turhat ajelut, häiritsevät lemmikit, sekä koneiden käyttö väärään aikaan.

– Kuulin, että eräs omakotitalon omistaja oli alkanut harrastamaan polttopuubisnestä tontillaan. Aamulla seitsemän aikaan pihalle kasattuja rankakuormia alettiin pätkimään moottorisahalla. Siitäkin voi tulla sanomista, että mitä toimintaa naapuri oikein harrastaa.

Käryt häiritsevät

Yksi riidanaihe toisten joukossa voi olla naapurin tulipesästä sisälle tuleva käry. Pesässä voidaan poltella muutakin kuin koivuhalkoa, esimerkiksi laminaattia. Tosin myös puhdas puu voi pöläyttää melkoiset palokaasut pihalle, jos tulipesä sytytetään väärin.

– Puu pitää sytyttää päältäpäin, ei alta. Palokaasut pitää polttaa tulipesässä, eikä niitä saa päästää palamattomina ulos. Oikea sytytystapa vähentää huomattavasti hiukkaspäästöjä ja se on myös energiatehokkaampaa, tietää Kiuru.

Varmaa on ainoastaan se, että naapuruussuhteet ovat menneet ikuisiksi ajoiksi.

Jarmo Kiuru

Riidat kannattaa sopia keskenään

Naapurin häiritsevään käyttäytymiseen voi puuttua kun siihen on tarvetta. Asiat kannattaa käydä läpi mahdollisimman pian, mutta oikeaa lähestymistapaa kannattaa miettiä etukäteen.

– Omalla toiminnalla on suuri merkitys, joten kannattaa miettiä miten asian ilmaisee. Ensin kannattaa yrittää sopia riidat keskenään. Prosessit viranomaisten kanssa voivat venyä jopa vuosien mittaisiksi, ammattiapu maksaa eikä lopputulosta voi ennustaa. Varmaa on ainoastaan se, että naapuruussuhteet ovat menneet ikuisiksi ajoiksi, Jarmo Kiuru muistuttaa.