1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Korkealla työskentelevät kaverit ovat vastuussa toistensa pelastamisesta – video

Avunsaanti korkealla sijaitsevaan työpisteeseen voi olla jopa mahdotonta. Siksi esimerkiksi tuulivoimaloiden asentajilta vaaditaan myös pelastamistaitoja.

Tuulivoimalan pelastustumisharjoituksessa harjoitellaan myös työkaverin pelastamista kiipeilyköysien avulla. Toni Aikio tuo Jani Lahtea alas Oulun kiipeilykeskuksen harjoitustornista.
Pelastuskoulutuksessa harjoitellaan muun muassa sitä, kuinka loukkaantunut tai tajuton työkaveri saadaan alas köysien avulla. Ville Seitamo opettaa kiipeilykeskuksen harjoitustornissa rovaniemeläiselle Toni Aikiolle ja oululaiselle Jani Lahtimaalle, miten ahtaissa paikoissa toimitaan, jos työkaveri pitää saada turvaan köysien ja valjaiden avulla.

Kapuaminen tuulivoimalaan vaatii paitsi kylmiä hermoja myös tiukan turvallisuuskoulutuksen. Hädän tullen paikalle ei ulkopuolista auttajaa hevin saa, sillä esimerkiksi pelastuslaitoksilta ei pääsääntöisesti löydy edes tarpeeksi pitkiä köysiä näihin erikoistarpeisiin.

– Sitä paitsi kun ollaan tuulivoimalapuolella, niin siellä ollaan yleensä myös aika kaukana kaikesta. Siellä eivät puhelimet kuulu eivätkä radiopuhelimet toimi. Silloin pitää valmistautua siihen, että osataan itse pelastaa täysin itsenäisesti oma työpari, jos jotain sattuu, kertoo Oulun kiipeilykeskuksen toimitusjohtaja ja pääkouluttaja Ville Seitamo, joka työkseen kouluttaa myös korkean paikan pelastautumistaitoja tuulivoimaloiden työntekijöille.

Koulutusta jo oven aukaisuun

Tuulivoimaloiden pelastuskoulutus on pääsääntöisesti pakollista tuulivoimalan työntekijöille. Ilman sitä ei useimpiin tuulivoimaloihin yleensä voi edes astua sisään. Laitevalmistajasta riippuen koulutus vaaditaan jo tuulivoimalan ovella. Myöskään voimalan kellariin ei ole asiaa ilman asianmukaista lupakirjaa.

Pitää valmistautua siihen, että osataan itse pelastaa täysin itsenäisesti oma työpari.

Ville Seitamo

– Se kuulostaa varmaan aika hurjalta, mutta samoja pelastautumislaitteita käytetään niin kellarista kuin korkeuksistakin pelastautuessa, kertoo Oulussa tuulivoimaloiden turvakoulutuksia järjestävän Wind Controllerin perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja Jari Valle.

Tuulivoimaloiden turvallisuuskoulutusta annetaan Suomessa vain muutamassa paikassa. Yksi niistä on Alvar Aallon vuonna 1930 suunnittelemaan paperitehtaan voimalaan rakennettu Oulun kiipeilykeskus, jossa turvakoulutuksesta vastaa Wind Controller.

Säännöllinen treenaaminen tarpeen

Pelastautumista satametrisestä tuulivoimalasta pitääkin treenata vähintään joka toinen vuosi.

Adrenaliini jyllää, vaikka näin tämä vielä onnistuukin. Tosipaikassa voi olla sitten eri tilanne

Jani Lahtimaa

– Toistolla pyritään siihen, että kaikki laitteet ovat selvästi hallussa, jos tiukka paikka tulee ja että osataan käyttää niitä oikein, sanoo Jari Valle

– Jos sieltä oikeasti tarvitsee pelastaa, niin se on heti eri tilanne. Adrenaliini jyllää, vaikka näin tämä vielä onnistuukin. Tosipaikassa voi olla sitten eri tilanne, pohtii koulutuksessa kolmen työkaverinsa kanssa mukana oleva Jani Lahtimaa.

– Koulutus antoi kuitenkin hyvän kuvan siitä, mitä tosipaikan tullen eteen voi tulla, arvioi Lahtimaan kanssa koulutukseen osallistunut Toni Aikio.

Tuulivoimalat työllistävät yhä useampia

jari Vallen mukaan yksistään heidän koulutuksissaan tuulivoimaloita varten on koulutettu noin 250 asentajaa, mekaanikkoa, omistajien edustajaa ja alihankkijaa. Yhteensä Suomessa koulutettuja on kuitenkin yli puoli tuhatta ja tarve lisääntyy koko ajan.

Tarve lisääntyy sitä mukaa kun suomalaiset tuulivoimatoimijat siirtävät omien myllyjensä huollon ja ylläpidon suomalaisyritysten hoitoon.

– Siellä tietenkin vaaditaan monenlaista porukkaa, mutta kyllä se niin on, että ala nousee Suomessa ja työllistää porukkaa yhä enemmän, sanoo Ville Seitamo.