1. yle.fi
  2. Uutiset

Merkittävä uutinen Satakunnan teollisuudelle: Porin satamarata aiotaan sähköistää

Porin kaupunki ja Liikennevirasto ovat valmistelleet aiesopimuksen Mäntyluodon radan sähköistämisestä. Hankkeella on merkittävä vaikutus sataman kilpailukyvylle.

satamat
Junarata.
Heikki Haapalainen / Yle

Porin Mäntyluodon ja Tahkoluodon satamien maaliikennekuljetukset parantuvat merkittävästi, kun suunniteltu radan sähköistäminen vihdoin toteutuu. Kaupunki ja Liikennevirasto ovat nyt tehneet aiesopimuksen hankkeesta. Valtion osuus Mäntyluodon radan sähköistämisestä olisi 5,7 miljoonaa euroa ja Porin kaupungin 1,4 miljoonaa euroa.

Elinkeinoelämä on vaatinut radalle sähköjä jo pitkään. Toistaiseksi tavara kuljetetaan dieselvetureilla.

Rataosuuden nykyaikaistaminen olisi tärkeää sataman kilpailukyvyn kannalta. Porin sataman toimitusjohtaja Sari Virtanen uskoo sillä olevan vaikutusta myös valtakunnallisesti.

– Radan sähköistäminen parantaa erityisesti metalliteollisuuden toimintaedellytyksiä, mutta hyödyttää myös muun muassa metsäteollisuuden kuljetuksia, Virtanen toteaa kaupungin tiedotteessa.

Asia etenee seuraavaksi Porin kaupunginhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi. Valtiolla hankkeesta päättää eduskunta. Jos hanke toteutuu, voidaan työt rataosuuden korjaamiseksi aloittaa ensi vuonna. Käyttöön rata voitaisiin ottaa kahden vuoden kuluttua.

Lue seuraavaksi