Työeläkeyhtiöt tuottivat pyöreät nolla prosenttia – jäivät riman alle

Suomalaisten työeläkemaksujen sijoittajille oli asetettu 1,4 prosentin tuottovaade. Jos sitä ei saavuteta, tästä kärsii työeläkeyhtiöiden vakavaraisuus.

talous
Kolikoita.
Henrietta Hassinen / Yle

Työeläkeyhtiöt eivät yltäneet niille asetettuun tuottovaateeseen kuluvan vuoden ensipuoliskolla. Yhtiöiden sijoitukset poikivat pyöreästi 0,0 prosenttia, kertoi Finanssivalvonta tiistaina. Tuottovaade oli 1,4 prosenttia.

Jotta työeläkkeiden maksamiseen on tulevaisuudessa rahaa, järjestelmän kestävyys edellyttää riittävää tuottoa sijoitusomaisuudelle.

Suomalaisten työeläkemaksujen sijoittajat jäivät asetetun riman alle nyt ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Vuonna 2011 työeläkeyhtiöiden sijoitustuotot olivat kokonaan selvästi miinuksella.

Matalana pysynyt korkotaso vaikeuttaa tuottovaateeseen pääsemistä jatkossakin. Finanssivalvonnan mukaan eläkevaroihin liittyvää riskiä on pienennetty myymällä pois osakeomistuksia. Tämä toki heijastuu myös vaatimattomampana tuotto-odotuksena.

Sijoittaminen ei ole onnistunut varsinkaan Ilmarisella, jolla alkuvuoden tuotto oli -0,6 prosenttia. Varmalla luku oli -0,3. Varmalla on hoidossaan työeläkkeitä varten koko Suomen suurin sijoituspotti, 40 miljardia euroa.

Työntekijän palkasta lohkaistaan työeläkemaksua 5,7 prosenttia alle 53-vuotiailla ja 7,2 prosenttia sitä vanhemmilla. Työeläkkeiden maksamiseen tarvittavat varat kerätään pääasiassa työntekijöiltä ja työnantajilta sekä näiden varojen sijoittamisesta kertyvästä tuotosta.

Sijoitusmarkkinoiden nihkeistä näkymistä huolimatta eläkelaitosten pitää hyvittää eläkevaroille vuosittainen tuotto eli eläkevarojen tuottovaade. Jos sijoitusten tuotto ei yllä tuottovaateeseen, erotus katetaan vakavaraisuuspääomasta.