1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin käräjäoikeudelta sakkoja Anneli Auerin tietoja luvatta katselleille poliiseille

Käräjäoikeus on katsonut, ettei vastaajien tekemille kyselyille ollut työtehtäviin liittyvää asiallista perustetta.

Kotimaan uutiset
Helsingin käräjäoikeuden sisäänkäynti.
Milla Vahtila / Yle

Helsingin käräjäoikeus on ratkaissut juttukokonaisuuden, jossa on käsitelty Helsingin poliisilaitoksen palveluksessa olleiden poliisien syyllistymistä virkavelvollisuuden rikkomiseen. Teot tapahtuivat pääosin Helsingissä syyskuun 2011 aikana ja ne käsittivät poliisien tietojärjestelmän kautta tehtyjä tutkintailmoitusten tietojen hakuja Anneli Auerin nimellä poliisin tietojärjestelmästä.

Helsingin käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan 10 epäiltyä tahallisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 15 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen ja yhden vastaajista tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta 12 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen.

Lisäksi käräjäoikeus on ratkaissut samassa tuomiossa kokonaisuuden, joka on koskenut kahden muun asianomistajan tietojen hakemisen poliisien tietojärjestelmän kautta lokakuussa 2012.

Käräjäoikeus katsoi, ettei vastaajien tekemille kyselyille ollut työtehtäviin liittyvää asiallista perustetta. Oikeuden mukaan virkavelvollisuuden rikkomista ei voitu myöskään pitää vähäisenä.

Sakkorangaistuksen mittaamisessa on kuitenkin otettu huomioon teosta kulunut pitkä aika. Toisaalta sakkojen määrään vaikutti se, että vastaajien menettely on ollut omiaan aiheuttamaan arvostelua ja vähentämään luottamusta viranomaistoiminnan asianmukaisuuteen ja laillisuuteen.

Lue seuraavaksi