1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tuore tutkimus murtaa vanhan myytin: yötyö ei lisääkään rintasyöpää

Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Rintasyöpään kuoli Suomessa vuonna 2014 813 naista.

Terveys
rintoja röntgenkuvataan
Ullstein Bild / AOP

Yövuorojen tekemisellä on "vain vähän tai ei ollenkaan" vaikutusta naisen riskiin sairastua rintasyöpään, tuore tutkimus esittää. Joukko Britannian johtavia syöpätutkijoita perehtyi tutkimuksessaan 1,4 miljoonan naisen terveystietoihin, eikä syövän ja yövuorojen välillä löydetty yhteyttä.

Tutkimus ilmestyi Journal of the Cancer Institute -julkaisussa ja siitä uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Britannian terveysviranomaisten ja syöpäjärjestöjen rahoittama tutkimus tutustui tietoihin kymmenestä eri tutkimuksesta Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Ruotsissa ja Hollannissa.

Vuonna 2007 Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen komitea kertoi eläimillä ja ihmisillä tehtyihin kokeisiin vedoten, että vuorotyöllä on "todennäköisesti" yhteyttä rintasyöpään. Komitea päätyi tällaiseen johtopäätökseen, koska vuorotyö sotkee ihmisen vuorokausirytmiä.

Tuolloin oli kuitenkin tehty vain vähän tutkimusta rintasyöpäriskeistä ihmisillä, joten luokittelu perustui pääasiassa yhdistelmään eläin- ja laboratoriokokeita.

"Mielenrauhaa yötyöläisille"

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan naisilla, jotka olivat tehneet jonkin verran yövuoroja – jopa 20–30 vuoden aikana – ei ollut lainkaan kohonnutta rintasyöpäriskiä verrattuna naisiin, jotka eivät koskaan olleet tehneet yövuoroja. Rintasyövän esiintyvyys oli näissä ryhmissä tutkimuksen mukaan käytännössä sama.

Britanniassa keskimäärin 14 prosenttia naisista on joskus tehnyt yötyötä. Kaksi prosenttia naisista on tehnyt yötyötä kauemmin kuin 20 vuotta.

Maassa todetaan rintasyöpä vuosittain 53 300 naisella. Noin 11 500 kuolee vuosittain rintasyöpään Britanniassa. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 naista. Rintasyöpään kuoli Suomessa vuonna 2014 813 naista.

Tutkimuksen tekijät toivovat, että sen avulla yötyötä tekevät naiset saavat mielenrauhaa, ja muistuttavat, että rintasyövän riskiä vähennetään parhaiten liikunnalla, painonhallinnalla sekä vähentämällä alkoholin nauttimista.

Kanadassa tehty tutkimus kertoi kuitenkin vuonna 2013, että yli 30 vuotta yötyötä tehneillä naisilla oli kohonnut rintasyöpäriski, kun taas sitä lyhyemmän aikaa yötyötä tehneillä riskiä ei havaittu. Tutkimusotos oli kuitenkin vain muutamia tuhansia naisia.

Lisää aiheesta:

Breast cancer risk 'not increased' by night shifts (siirryt toiseen palveluun)

Vuorotyössä tikittää vaarallinen aikapommi: rintasyöpää, hedelmättömyyttä, sydänkohtaus

Tutkimus: Yötyö altistaa rintasyövälle