Tornion seurakunnassa hyviä kokemuksia maalämpöön siirtymisestä

Seurakunnasta kerrotaan, että esimerkiksi Alatornion kirkkoon vuonna 2009 asennettu järjestelmä on jo ehtinyt maksaa itsensä takaisin.

Tornio
Alatornion kirkko
Alatornion kirkon maalämpöön tehty investointi on jo tullut maksetuksi säästyneiden lämmityskulujen myötä. Torniossa lämmitysjärjestelmiä on uusittu tehokkaammiksi ja energiaa säästäviksi myös muissa kiinteistöissä.YLE / Antti Heikinmatti

Tornion seurakunnassa on saatu hyviä kokemuksia kiinteistöjen siirtämisestä maalämpöön. Nyt kokemuksia energiajärjestelmien uudistamisesta kootaan yhteen, jotta niitä voitaisiin hyödyntää myös muualla.

Seurakunta on investoinut maalämpöjärjestelmiin Karungin ja Alatornion kirkoissa, sekä Parasniemen pappilassa ja seurakuntakeskuksessa.

Kiinteistöpäällikkö Martti Kerimaan mukaan esimerkiksi Alatornion kirkkoon vuonna 2009 asennettu järjestelmä on jo ehtinyt maksaa itsensä takaisin.

– Alatornion kirkko on kivikirkko, joten siellä takaisinmaksuaika oli lyhyempi. Karungin kirkko on hirsirakenteinen, joten siellä se on laskettu noin 9 vuoteen, eli se tulisi täyteen ensi vuonna, Kerimaa sanoo.

Hyviä ratkaisuja helppo kopioida

Suensaaressa sijaitsevassa Tornion kirkossa eli Hedvig Eleonooran kirkossa käytössä on kaukolämpö. Lisäksi niin siellä kuin Parasniemessäkin hyödynnetään konvektiopuhaltimia, jotka jakavat lämmön tasaisemmin korkeissa rakennuksissa.

– Konvektoreilla ylös kattoon nouseva lämpö saadaan otetuksi käyttöön, mikä on osoittautunut hyvin toimivaksi järjestelmäksi. Sitä voi kyllä suositella esimerkiksi sellaisiin kiinteistöihin, joissa omassa lämmitysjärjestelmässä on vielä käyttövuosia jäljellä, Kerimaa sanoo.

Kerimaa kertoo, että Tornion kokemuksista kootaan parhaillaan tietoa myös muissa Suomen seurakunnissa hyödynnettäväksi.

– Kyllä näitä kokemuksia kannattaa ja saa kopioida muuallekin. Seurakuntien toiminta ja kiinteistöt ovat melko samanlaisia kaikkialla ja hyviä ratkaisuja olisi helppo kopioida joka puolelle, Kerimaa kannustaa.