Professori: Trumpin puheet kertovat valkoisen miehen kunnianpalautuskampanjasta

Republikaanien Donald Trumpin puheet ja niin sanotut pukukoppikeskustelut vetoavat valkoisiin miehiin, jotka haluavat palauttaa kunniansa, arvioi professori.

USA:n presidentinvaali
Hillary Clinton ja Donald Trump selin toisiinsa vaaliväittelyn aikana. Mikrofoni on Clintonilla.
Hillary Clinton ja Donald Trump vaaliväittelyssä St. Louisissa, Missourissa sunnuntaina.Jim Lo Scalzo / EPA

Presidenttiehdokkaiden viimeisin vaaliväittely ja Donald Trumpin seksististen puheiden aiheuttama keskustelu kertovat vaaliasetelman sukupuolittumisesta, arvioivat Tukholman yliopiston mediatutkimuksen professori Anu Koivunen ja tietokirjailija Eveliina Talvitie.

Trump pyrkii kääntämään naispuheistaan noussutta kohua hyökkäämällä Hillary Clintonia vastaan tämän miehen, Bill Clintonin naisseikkailujen avulla. Muun muassa republikaanien vaalikomitean puheenjohtaja Reince Priebus on kehunut Trumpin vaalitaktiikkaa.

– Trump on jo pitkään syyttänyt Clintonia siitä että hän on tehnyt mahdolliseksi Bill Clintonin väärinkäytökset ja naisseikkailut. Ja tässähän ei puhuta nykyisyydestä, nykyisin Bill Clinton näyttää vaimonsa rinnalla lähinnä hauraalta vaarilta. Tässä pyritään kyseenalaistamaan Clintonin luonnetta, tehdään tälläistä luonnemurhaa, arvioi Koivunen Yle Radio1:n Ykkösaamussa.

Talvitien mukaan Trump pyrkii tekemään Clintonin sukupuolesta lyömäasetta ja muistuttamaan kannattajiaan siitä mikä on naisen perinteinen rooli ja asema.

– Nyt liikutaan hyvin syvissä, ikiaikaisissa vesissä. Naiseuteen ja mieheyteen liittyvät ominaisuudet ovat puheissa koko ajan mukana, arvioi Talvitie Ykkösaamussa

– Trumpin puheissa Clintonin oletetaan pitävän yllä järjestystä, mikä on se naisen asema ja rooli. Hänen vaaditaan pitävän järjestyksessä myös oman miehensä. Samalla häntä syytetään liiasta kunnianhimosta, sanoo Talvitie.

"Valkoisten miesten kunnianpalautuskampanja"

Trumpin persoona ja kampanja vetoavat erityisesti keskiluokkaisiin valkoisiin miehiin. Trumpin kampanja onkin valkoisten miesten kunnianpalautuskampanja, sanoo professori Anu Koivunen.

Viikonloppuna julkisuuteen tullut tallenne, jolla Trump kehuskelee naisjutuillaan ja sillä kuinka hän käy käsiksi kauniisiin naisiin, symboloi täydellisesti Trumpin sanomaa, arvioi Koivunen.

– Hän puhuu talleenteesta pukukoppipuheena. Eli miesten keskinäisenä, kulissien takaisena puheena. Siihen kuitenkin yhdistyy se, että hän puhuu etuoikeutettuna olemisesta.

– Tässä tiivistyy hänen kampanjansa sanoma siitä, miten Amerikkaan palautetaan kunnia. Eli palauttamalla tilanne, jossa valkoiset miehet voivat toteuttaa omia fantasioitaan.

Professori: Tutkijoille paljon tekemistä puheiden ymmärtämisessä

Koivusen mukaan vaalit paljastavat usein yhteiskunnan normit ja asenteet, varsinkin jos ehdolla on aikaisemmista ehdokkaista poikkeava henkilö.

– Kampanjoinnissa kärjistyy se, minkälaisia henkilöitä ylipäätään tiettyihin virkoihin valitaan. Tämä tuli esille esimerkiksi Barack Obaman pyrkiessä presidentiksi. Voi syntyä tilanne jossa erilainen ehdokas valitaan, mutta samanaikaisesti hän herättää vastustusta niissä, jotka suojelevat valta-asemiaan ja omia etujaan.

Koivusen mukaan yksi kiinnostavimpia vaaleihin liittyviä piirteitä onkin se keskustelu, jota Yhdysvalloissa käydään rasistisen ja valkoiseen ylemmyyteen liittyvän puheen yleistymisestä.

– Siellä keskustellaan nyt paljon erilaisista sosiaalipsykologian teorioista, ja pohditaan mikä selittää sen, että tälläinen valkoista ylemmyyttä korostava puhe on saanut uudelleen ilmatilaan ja julkisuutta Barack Obaman presidenttikaudella.

Republikaanisen puolueen kattojärjestö on ilmoittanut pysyvänsä Trumpin takana tämän naispuheista huolimatta.

– Mietin miten Trumpin kovalle seksistiselle kielenkäytölle näyttää olevan hyväksyntää, kun kuitenkin seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen väkivalta yleisesti tuomitaan. Mikä sen selittää, se on iso ongelma tutkijoille selittää, pohtii professori Anu Koivunen.

Aiheesta lisää:

Nämä kannattajat eivät hylkää Trumpia – Yle vieraili kiihkeässä vaalitilaisuudessa

Hillary Clintonin suosio nousussa mielipidetiedusteluissa

Republikaanit vakuuttavat pysyvänsä Trumpin tukena: "Mikään ei ole muuttunut"

Menikö Trumpin ja Clintonin toinen väittely sinulta ohi? Katso ohjelma nyt tekstitettynä