Anjalan asukkaat jatkavat kamppailua uuden koulun puolesta – "Aikalailla naula arkkuun, jos koulu lähtee"

Kouvolassa Anjalan asukkaat toivovat, että Kouvolan kaupunki rakentaisi uuden koulun vanhan käyttökieltoon menneen tilalle. Toistaiseksi päätöksiä uusista kouluista ei kuitenkaan tehdä.

Kouvola
anjala koulu väistötilat inkeroinen
Anjalan koulun oppilaita jonottamassa bussikuljetukseen väistötiloihin.Minna Heikura / Yle

*KOUVOLA *Eteläisessä Kouvolassa Anjalan kylän asukkaat jatkavat kamppailua kyläkoulunsa puolesta. Keskiviikkona Anjala elää- ja Anjalan vanhempainyhdistys luovuttavat kaupungin päättäjille 1 889 ihmisen allekirjoittaman adressin uuden alakoulun rakentamiseksi Anjalaan.

– Kyläyhdistyksen tavoitteena on pitää kylää elinvoimaisena. Se on aikalailla naula arkkuun, jos koulu lähtee Anjalasta. Ei se uusia asukkaita houkuttele, sanoo Anjala elää -yhdistyksen sihteeri Anna Peltola.

Anjalan koulu asetettiin käyttökieltoon, kun sen sisäilmaongelmat nostettiin esille viime keväänä. Nyt oppilaat jatkavat koulun käyntiä väistötiloissa Inkeroisten vanhalla lukiolla reilun parin kilometrin päässä Anjalan koululta.

– Nykyiset väistötilat eivät ole riittävät. Myöskään viipalekoulu ei auta. Kannatan kyläkouluajatusta ja pienempiä ryhmätiloja, sanoo Peltola.

Anjalan koulua ei tulla korjaamaan

Kouvolan kaupungin lasten ja nuorten lautakunta käsittelee Anjalan koulun jatkoa kokouksessaan keskiviikkona. Adressi Anjalan koulun puolesta luovutetaan päättäjille hetkeä ennen kokousta noin kello 17.

– Kun tällaisia ratkaisuja joutuu tekemään, niin aika alavireisellä tunnelmalla sitä odottaa kokousta. Ei ole mitenkään rinta rottingilla, sanoo lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja Päivi Kossila (sd.).

Lautakunnan esityksessä Anjalan koulu jatkaisi väistötiloissa. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että koulua käydään jatkossa Inkeroisten lukiolla.

Toisena vaihtoehtona on elementeistä rakennettavan viipalekoulun sijoittaminen käyttökiellossa olevan Anjalan koulun yhteyteen.

– Anjalan koulua ei tulla korjaamaan. Se on selviö. Siihen ei rahat riitä, toteaa Päivi Kossila.

Yksi koulu pitäisi lakkauttaa

Lasten ja nuorten lautakunnan puheenjohtaja pitää Anjalan asukkaiden aktiivisuutta hyvänä. Silti adressin mukaista uuden koulun rakentamista ei harkita ennen seuraavia kuntavaaleja, jotka järjestetään keväällä 2017.

– Olemme sitoutuneita siihen, että tämän valtuustokauden aikana ei tehdä palveluverkkopäätöksiä, sanoo Päivi Kossila.

Päätöksenteossa on myös huomioitava eteläisen Kouvolan muut koulut ja palvelut sekä se, miten ja millä alueilla niitä tulevaisuudessa kehitetään. Kouvolan eteläisessä osassa sijaitsee yhteensä yhdeksän koulua.

– Sillä alueella on yksi koulu liikaa. Se on vain fakta. Anjalassa on paljon oppilaita ja hienosti he ovat omaa kyläänsä puolustaneet, mutta välimatka Inkeroisiin on aika lyhyt, sanoo Kossila.