Pihalla lojuva lelusotku saattaa karkottaa varkaita

Murtovarkailta voi välttyä, kun pitää talon asutun näköisenä.

kodin turvallisuus
Lapsen kädet pitelevät hiekkaämpäriä hiekkalaatikolla.
Yle

Esimerkiksi Kokkolassa tapahtui viime viikonloppuna omakotitalomurto. Kallisessa Nynäsintiellä murtauduttiin omakotitaloon perjantai- ja lauantai-iltapäivien välisenä aikana.

Rikosylikonstaapeli Kaleva Puumala Pohjanmaan poliisista neuvoo ehkäisemään talomurtoja pitämällä koti asutun näköisenä. Pihalle voi jättää näkyville esimerkiksi lasten leluja, vaikkei talossa lapsia asuisikaan.

Lelut saattavat karkottaa rötöstelijöitä, koska varastettavaa omaisuutta ei yleensä lapsiperheille ole vielä kertynyt. Jos on pitempään poissa, olisi kesällä hyvä pitää nurmikko leikattuna ja talvisin lumityöt tehtynä.

Varsinkin ulkomaalaiset varkaat etsivät pääasiassa helposti mukana kannettavaa omaisuutta, kuten koruja ja rahaa.

Kaleva Puumala

Usein ulkomailta tulevat rikolliset ajavat autolla paikasta toiseen ja tekevät matkalla murtokeikkoja eri kohteisiin. Erityisen kiinnostavia ovat rikkailta vaikuttavat ja vanhojen ihmisten asuinalueet.

– Varsinkin ulkomaalaiset varkaat etsivät pääasiassa helposti mukana kannettavaa omaisuutta, kuten koruja ja rahaa, kertoo Kaleva Puumala.

Rekisterinumerot talteen

Moni pohtii, edeltävätkö tiedusteluretket talomurtoja. Esimerkiksi kaupustelijoita epäillään herkästi tällaisiksi tiedustelureissujen tekijöiksi. Aivan suoraa yhteyttä ei kuitenkaan voida osoittaa. Rikosylikonstaapeli Kaleva Puumala kehottaa kuitenkin myös naapurivalvontaan.

– Naapureiden kanssa on hyvä sopia, että jos pihalla liikkuu epämääräisiä henkilöitä, heiltä voi kysyä, millä asialla ovat liikkeellä.

Kaikesta epäilyttävästä voi aivan hyvin tehdä muistiinpanoja, vaikkei varsinaista rikosta olisikaan tapahtunut. Varsinkin autojen rekisterinumeroista voi olla hyötyä, koska niiden avulla poliisi voi jäljittää menopelejä.

Kaleva Puumalan mukaan tällaisista ennakkoon tehdyistä muistiinpanoista on joissakin tapauksissa ollut hyötyä murtovarkaiden rötösten selvittelyssä.