1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. apuvälineet

Löysimme maitokorkeista räyhänneen Laurin, 73 – nyt hänellä on uusi ongelma: "Tölkistä ei saa ryypättyä"

Lauri Salmarin pulmat perinteisen harjakattoisen maitotölkin kanssa jatkuvat. Nyt tölkin korkki aukeaa, mutta se on väärässä paikassa.

apuvälineet
Lauri Sallmari juo maitoa purkista
Lauri Salmaria harmittaa, kun nenä ottaa kiinni maitopurkin harjaan suoraan tölkistä hörpätessä.Juha Korhonen / Yle

KOUVOLA Lauri Salmari kertoi parin vuoden takaisessa Ylen jutussa (siirryt toiseen palveluun) ongelmistaan maito- ja piimäkorkkien sekä puuropakettien hankalien avausmekanismien kanssa. Tällä kertaa veimme hänelle testattavaksi maitokorkinavaajan, jonka on tarkoitus helpottaa korkin avaamista.

Kävi ilmi, että 73-vuotiaan Salmarin suurin pulma ei suinkaan ole tällä hetkellä korkin avaaminen vaan sen väärä sijainti.

– Tämä on siis niin älytön. En tiedä, millainen kidekoneinsinööri on tätä ollut suunnittelemassa, tuskin on koskaan maitokaupassa käynytkään. Meikäläinen harvemmin käyttää juomalasia, kun yksin elän kaksin koiran kanssa. Melkein aina tulee suoraan purkista ryypättyä.

Mikä tässä korkin sijainnissa on ongelmana?

– Kun otan korkin irti ja yritän juoda, niin tämä tölkin yläosan kanttaus osuu nenään. Ei siitä tule mitään. Maito valuu milloin mihinkin.

Kun otan korkin irti ja yritän juoda, niin tämä tölkin yläosan kanttaus osuu nenään.

Lauri Salmari

Miten korkin sijaintia pitäisi muuttaa?

– Sen pitäisi olla jotenkin tässä purkin sivulla niin, että se nousisi esiin sieltä. Nyt jos haluaa juoda purkista, pitäisi olla kippuranenä silmien väliin asti. Minusta on aivan tympeätä kaataa kahden desin lasiin litran tai kahden litran purkista maitoa ja sitten nautiskella pikkusormi pystyssä. Jos tulee vieraita, niin sitten säästää yhden purkin mistä ei ole juotu suoraan.

Mitä mieltä olet itse korkista?

– Tämä on ihan hyvä systeemi tämä korkki. Siitä olisi hyvä juoda, jos se olisi eri paikassa.

Eli sinulla ei ole nyt vaikeuksia avata korkkia?

– Minulla ei vaikeutta ole, mutta näppivoimaa se tarvitsee. Kun tämä on valmiiksi avattu, niin silloin siinä ei ole mitään ongelmaa. Jos se on tehtaan pakkauksessa kiinni kunnolla, se varmasti aiheuttaa vaikeuksia monille vanhemmille ihmisille.

Minusta on aivan tympeätä kaataa purkista maitoa lasiin ja sitten nautiskella pikkusormi pystyssä.

Lauri Salmari

Toimme sinulle testattavaksi maitokorkinavaajan. Miltä laite vaikuttaa?

– Vähän tässä joutuu asettelemaan sitä käteen, että se sopii. Mutta kyllä vanhemman ihmisen on huomattavasti parempi aukaista korkki tällä kuin sormin. Tässä on enemmän vipuvartta ja voimaa kuin sormissa. Hyvä asia tämä on, mutta korkki saisi olla tölkin sivussa ja sitten sen saisi aukaistua tällä avaimella.

Lauri Salmari ei kuitenkaan pääse ihan lähiaikoina nautiskelemaan maitoa tölkin kyljestä. Ainakin Valiolta kerrotaan, että maitokorkin kokoa, muotoa tai sijaintia ei olla muuttamassa.

Lue seuraavaksi