Nuoria muutti palvelutaloon – naapureiden elämään tuli vipinää

Opiskelijoille tarjotusta Hyvä Naapuri-asumismuodosta on saatu hyviä kokemuksia Oulussa. Caritas-säätiön palvelutaloissa vanhusten ja vammaisten kanssa edullisesti asuvat nuoret järjestävät mielellään yhteistä ohjelmaa.

palvelutalot
Metsolan kartanon yhteistiloissa pelataan myös bingoa.
Metsolan kartanon yhteistiloissa pelataan myös bingoa. Arto Veräjänkorva / Yle

Palvelutalo Metsolan kartanossa eläkepäiviään viettävä Jussi Väliahde on osallistunut jo lukuisiin nuorten kehittelemiin tapahtumiin. Hänen mielestään alkusyksystä taloon muuttaneet nuoret ovat hyviä naapureita sanan parhaassa merkityksessä.

Tuoreessa muistissa Väliahteella on tv:n musiikkiohjelman seuraaminen yhdessä valkokankaalta.

– Siinä johtavat artistit esittivät Hectorin kappaleita. Minusta se oli spontaania ohjelmaa nuorilta. Erittäin hieno homma. Kyllä he ovat luoneet tänne ympäristöön valoisuutta.

"Voittaa ehdottomasti opiskelijan soluasumisen"

Viisi nuorta on nyt asettunut Metsolan kartanoon ja kaksi Härkälinnan palvelutaloon Oulussa.

Palvelutaloon muuttanut opiskelija Tiina Kolehmainen on hyvin tyytyväinen naapuritoimintaan. Hän muistelee, kuinka aiemmin Kuopiossa asuessaan hän ei juuri lainkaan tutustunut naapureihinsa, mutta nykyisin Metsolan kartanossa hän jää aina juttusille naapureiden kanssa.

– Asunto on aika tilava opiskelijalle ja voittaa ehdottomasti huoneen soluasunnossa, Kolehmainen huomauttaa.

Viimeksi seniorit opettivat minulle, mitä Eldankajärven jää -laulun sanat oikeasti tarkoittavat.

Tiina Kolehmainen

Myös nuorista on ehtinyt jo tulla keskenään hyviä kavereita. Tulevia tilaisuuksia ideoidaan yhteisissä tapaamisissa ja WhatsApp-viesteillä, Kolehmainen kertoo. Musiikkitieteen maisterina hän on järjestänyt muun muassa musiikkipainotteisia kokoontumisia.

– Viime viikolla laulettiin ja muisteltiin laulun sanoja, joita olin jättänyt välistä pois.

– Ikäero tuo välillä haastetta. Viimeksi seniorit opettivat minulle, mitä Eldankajärven jää -laulun sanat oikeasti tarkoittavat, Tiina Kolehmainen nauraa.

Opiskelija Anne Plosila puolestaan on vetänyt kävelyporukoita ja keskustelupiirejä noin kerran viikossa. Palvelutalon ravintolatilat soveltuvat monenlaiseen naapuritoimintaan.

– Keskustelun aiheet valitaan yhdessä. Olemme muistelleet esimerkiksi kotiseutua ja tehtyjä matkoja.

Vapaaehtoisia kaivataan palvelutaloihin

Caritas-säätiön ensi kokemukset Hyvä Naapuri -toiminnasta ovat hyvin myönteisiä, sanoo diakoniajohtaja Marja-Leena Tahkola. Hän korostaa, että nuoret eivät ole työsuhteessa.

Olemme muistelleet esimerkiksi kotiseutua ja tehtyjä matkoja.

Anne Plosila

– Hakemuksia tuli paljon. Nyt, kun nuoret täällä asuvat, asukkailta tulee positiivista palautetta. Nuoret itse ovat innostuneita ja pitävät tätä hyvänä juttuna, Tahkola summaa.

Caritas kutsuu kansalaisia myös muilla tavoin viettämään aikaa palvelutalojen asukkaiden kanssa.

– Hyvien naapureiden lisäksi toiminnassa on mukana lähes 80 vapaaehtoista. Jokaiselle on etsitty juuri hänelle parhaiten sopivia toimintamuotoja.

– Eniten vapaaehtoisia kaivataan kahdenkeskeiseen toimintaan, yksinäisen tueksi. Monet kokevat yksinäisyyttä vaikka asuvatkin yhteisön keskellä, Marja-Leena Tahkola toteaa.